Пред паметника на Георги Марков Мартин Димитров и Петър Славов обявиха законодателни инициативи за лустрация

"Групата за натиск" пред паметника на Георги Марков

"Групата за натиск" пред паметника на Георги Марков

Кандидатите за бъдещия парламент от „Демократична България” Мартин Димитров и Петър Славов избраха едно от най-знаковите за демокрацията място в София, за да изложат своите законодателни инициативи в бъдещото 45-то Народно събрание. Те са обединени от една обща цел – лустрация. Пред паметника на убития в Лондон от ДС и комунистическия режим писател Георги Марков, в присъствието и на Методи Андреев(станали популярни в 43-то Народно събрание като „Групата за натиск”), Мартин Димитров и Петър Славов, поеха граждански ангажимент,  ако бъдат подкрепени с

преференция 11_105

Очтетът им до тук е ясен и съдържателен:

- разширихме сериозно обхвата на т.нар. Закон за досиетата, като по нашите промени от 2017г. са проверени допълнително над 30 хил. души - районни кметове, архитекти, съдебни заседатели, гл. секретари, шефове на дирекции в регулатори и др.
- вкарахме задължителни проверки на новите кандидати и текущи за съществуващите титуляри с допуск до класифицирана информация. За да се знае, кои лица боравят с тайните на държавата, какви хора се назначават и имат ли те ДС-зависимости!
- включихме в проверките и всички лица с необезпечени кредити от КТБ и/или лица с цесии&прихващания в КТБ.

Оттук нататък, реализираната "мека" лустрация може да бъде надграждана:

- да се засили капацитетът на Комисията по досиетата;
- целият й архив да бъде дигитализиран и качен и достъпен в Интернет 
и най-важното:
-       се потърси #конституционно мнозинство за въвеждане на пълна лустрация за доносниците и функционерите на комунистическите тайни служби, заемащи висши държавни постове и днес!

 Жипка-та на заден фон е случайна, докато наградата ни за принос в изобличаването на ДС, връчена от Комисията по досиетата е съвсем реална, казват с ирония Петър Славов и Мартин Димитров.

dimitrov_slavov_andreev_nagrada.jpg

Отличието, което "Групата за натиск" получи от Комисията по досиетата за своята законодателна дейност.