Асен Василев: Най-добрата защита при този инфлационен процес е доходите да растат

Асен Василев

Асен Василев

"Това, което нашите опоненти казват, че вдигането на доходите е довело до вдигането на цените. но ние внасяме 70%  от месото, 45% от яйцата, 50% от зеленчуците. Тоест, цените зависят от вноса. Колко трябва да се вдигнат доходите, за да сменим цената на месото в Европа", попита пред бТВ съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев.

По думите му, цената се вдига заради поскъпването на производствените разходи като следствие от войната.

Нашата инфлация е най-ниската в Източна Европа и на страните от Еврозоната.

"По времето на ковид се напечатаха пари, които се развъртяха в Европа и защото си внасяме храните", обясни той инфлацията.

"Най-добрата защита при този инфлационен процес е доходите да растат. Цените ще станат европейски, значи и доходите ни трябва да са европейски, каза той.

"Хайде да погледнем числа фискалния резерв през последните месеци на управлението на Борисов са 8.8 милиарда, миналата годзина-9 милиарда. Към началото на февруари имаме 16 милиарда, по данни на БНБ", съобщи Василев.

Според него, по притеснителна е приходната част на бюджета.

"Приходите от ДДС са със 100 милиона по-малко от миналата година, а трябва да са 300 милиона повече. Защо има несъбрано ДДС? Това означава, че има чадъри и едни големи фирми не внасят ДДС, това показват числата. Проблеми с разходната част на бюджета няма, БВП е над 180 милиарда, но не се събират данъците. Започваме да се връщаме към онази стабилна бедност, която ни прожектираха 15 години, защото не събират данъците. Хем няма пари, хем не събираме данъците", коментира бившият финансов министър.

"Аз не мисля, че има тревога у госпожа Велкова. Както миналата кампания точно три седмици преди изборите се изнесоха едни данни, че ще умрем от глад и студ, дефицит в бюджета. Едно към едно същата пресконференция. И какво се оказа - първи по ръст в ЕС, какъвто не сме виждали 15 години, първи по ръст на заплатите в ЕС", припомни Василев.

"Крайният резултат е, че по времето на ГЕРБ цените за индустрията на газ е над борсовата в Европа, при нашето управление е под борсовата цена, въпреки кризата и това, че "Газпром" ни спря доставките", каза той.

По думите му няма да се наложи страната ин да взема заем от МВФ.

"Целта е да бъдат изплашени хората и да им кажат, че в България трябва да има стабилна бедност. Защото когато парите отидат в заплати и пенсии те не могат да бъдат откраднати. Трябва да се каже, че всичко е много страшно и няма да се вдигат доходите. Защото идват едни плащания, за да отидат при три-четири фирми", смята Асен Василев.

"Служебното правителство се държи като кабинет на ГЕРБ що се отнася до финансовата политика. Не се събира ДДС-то, не се планира реалистичен бюджет", заяви още той.

"Изборът е много ясен: или искате нормален европейски живот и доходи или стабилната бедност и кражби", призова Василев.

2023-04-02_Izbori.jpg