Кирил Петков от Велико Търново: Изтеклият в медиите запис е категорично подправен и пореден опит за срив на доверието към ПП-ДБ

Христо Иванов: Калната кампания е предсмъртният писък на Пеевски“

България много бързо започва да се връща към мутренските времена – това заключение направиха лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов по време на открит разговор  със симпатизанти във Велико Търново. Те визираха манипулираните записи, които излязоха тези дни, пресиращата сила на регулаторите и службите за сигурност, пропагандата по медиите и др.   

В разгара сме на една от най-мрачните, най-калните предизборни кампании през новата история на България, отчете доскорошният премиер акад. Николай Денков. „Защо е така – защото организаторите на тази кампания видяха, че България може да бъде управлявана по друг начин. Но за да се скрие каква добра промяна сме направили в страната, трябва да ни говорят за пудели и пачки. Те искат да върнат управлението на бухалките, но хората в България не са глупави. Сигурен съм, че за тях е важно как се развива животът им, а не какви зрелища им показват по социалните мрежи и медиите“, коментира акад. Денков.
Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев подкрепи думите на акад. Денков, че по времето на двата техни кабинета България се развива в по-добра посока. „Цифрите на Евростат и Националния статистически институт говорят сами по себе си. Има още много какво да се направи, но посоката вече е различна. Борисов бил казал, че държавата е като обран бостан. Ами неговите фирми и приятелчета може така да се чувстват. Обрахме техния бостан, за да раздадем на целия български народ“, подчерта Асен Василев.  

Кирил Петков видя символика в това срещата със симпатизантите им да е в читалището във Велико Търново, което е създадено през 1869 г. под надслова „Съединението прави силата“. – „Има сила и вие във Велико Търново сте специални, защото носите тази традиция, носите този дух, който ни трябва в момента в България“, обърна се Петков към присъстващите в залата. 
Той коментира острата нужда от смяна на регулаторите и съдебната система, които били оръжие за изнудване на хора и политици. Кирил Петков даде пример с едно от гласуванията в Пленарната зала, свързано с обществените поръчки и за частните болници. „Тогава се зарадвахме, че някоя от другите партии ни подкрепи. Но радостта ни не трая дълго. Първоначално „Възраждане“ ни подкрепи. Още си спомням как Десислава Атанасова погледна Костадин Костадинов въпросително. Той й се извини и поиска прегласуване и предложението ни тогава не бе прието. Как се случват тези магии?“, заяви Кирил Петков. Той коментира и изтеклия в медийното пространство запис, определяйки го за категорично подправен и пореден опит за срив на доверието към ПП-ДБ. 

В България политическата криза идва от усещането за беззаконие, за безнаказаност, каза лидерът на „Да България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов. „Че има едни, които могат да си разиграват коня, има ги. Едни, чиито бостани винаги са пълни, има ги. Но има и едни други, за които остават само семките от дините и няма никаква справедливост в тази работа“, сподели Иванов. От думите му стана ясно, че бъдещо управление с Делян Пеевски не е възможно. Иванов определи тази кална кампания като „предсмъртния писък на Пеевски“. 

Атанас Атанасов подчерта, че Борисов няма да има подкрепата на ПП-ДБ за премиер. „Нека си търси мнозинство, да видим къде ще го намери“, каза ген. Атанасов. Той призова всички в залата да насочат енергията си да убедят хората да отидат да гласуват. „Ние не сме идеални, имаме своите грешки и си ги признаваме. Но, ако двамата шишковци успеят да се докопат до властта, жална ни майка“, каза още ген. Атанасов. Той визира изтеклите в медийното пространство записи, като ги определи за абсолютно манипулирани. „Друго обаче е страшното тук. Тези записи са правени в кабинета на тогавашния премиер. Абсолютно e недопустимо в една европейска държава да се слагат СРС-та в кабинета на министър-председателя“, заяви ген. Атанас Атанасов.