Томислав Дончев: Очакванията на хората са за нормално правителство с пълен мандат, което да решава проблемите ми

Томислав Дончев

Томислав Дончев

"Опонентите ни се занимаваха с нас, докато ние се опитвахме да представим какво сме направили и какви са идеите и кандидатите ни", заяви пред бТВ заместник-председателят на ГЕРБ и кандидат за народен представител Томислав Дончев.

По думите му, ние сме в режим на "предозирана демокрация".

"Всички са уморени, и политиците, и хората", каза още той.

Според него в тази кампания е имало "здраво ниво на реализъм и очаквания за нормално правителство с пълен мандат, което просто да си върши работата и да решава проблемите на хората, а не да ги превръщат в свидетели на грозни скандали".

"Хората се интересуват от спрените инфраструктурни проекти, кога ще спре инфлацията и са изплашени от войната в Украйна. Не прави чест на политиците, които използват страховете на хората. Нашата позиция е, че няма да позволим да се изпратят български войски там, но ще помагаме на Украйна. Ние трябва да обръщаме много повече внимание на българските въоръжени сили, има повишаване на доброволния резерв, трябва да създадем такива възможности", добави Дончев.

"Дали е възможно с не-партньорите ни? Не бих се изказал еднозначно. Трябва да бъде намерена естествена и разбираема за хората форма на партньорство, с адекватно представителство, с ясно лидерство, с ясна посока. Демократичната логика е пръв да получи шанс за съставяне правителство е най-голямата политическа сили, а премиер да е лидерът и. По тази логика би трябвало да е Борисов. Трябва да направим всичко, за да бъде създадено правителство", отговори той на въпрос дали е възможно ново сътрудничество с ПП-ДБ.

Дончев заяви, че ГЕРБ-СДС не води с никого разговори за партньорство след изборите.

"Опитът от последната година ни научи, че този експеримент не доведе до нищо добро, не виждам причина да го повтаряме. Разбира се, от огромно значение е кой и с какви резултати ще е в парламента. Ако ние имаме добър резултат трябва да направим всичко, за да формираме правителство. Не е хубаво да започваме с "червени линии", но мандатът, който хората дават не включва първият да се откаже и хората не приемат това", коментира Дончев.