Изкуственият интелект прави видеоигрите по-непредсказуеми

Може да се сблъска с претенции за права върху интелектуална собственост

Изкуственият интелект е в центъра на вниманието на Gamescom, един от най-големите изложения в индустрията за видеоигри - от генерирането на сюжетни линии до кодирането на цели игри и превръщането на идеите в анимация.

Но дори и тази изключително сплотена индустрия гледа предпазливо на нововъведенията, като се засилват опасенията, че може да се стигне до съкращаване на работни места и узурпиране на художествени произведения.

Според Жулиен Миле, инженер по изкуствен интелект и основател на студиото United Bits Game, който присъства на изложението тази седмица, "изкуственият интелект е наистина повратна точка".

Сред възможните приложения за разработчиците, използващи ИИ, са отзивчиви неигрови персонажи или автоматично генериране на изображения, код и сценарии за игри.

ИИ е способен също така да създава мигновено илюстрации от текст, което позволява на производителите да "предадат по-добре визията си", според Миле.

Но изображенията, измислени от ИИ, може да застрашат работата на концептуалните художници, които визуализират света на видеоигрите, преди той да бъде създаден в цифров вид.

"Притеснявам се за тези работни места", казва Миле.

Gamescom, който всяка година привлича десетки хиляди любители на видеоигрите, е възможност за студията да покажат най-новите си творения.

Много геймъри се появяват в косплей костюми, за да изпробват потенциалните нови хитове - тази година сред тях има и такива, които включват изкуствен интелект.

Club Koala на сингапурското студио Play for Fun предлага на играчите възможността да "създадат свой собствен свят на мечтите, персонализиран райски остров с уникални герои", генериран с помощта на ИИ.

"ИИ се превърна в неразделна част от ежедневието" и има "огромен потенциал да изведе игралната индустрия на следващото ниво", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Play for Fun Фанг Хан.

Базираната в Берлин компания Ivy Juice Games също заяви, че вече използва ИИ в процеса на създаване на игри.

"Използваме го, за да генерираме редове с текст... за да вкараме малко повече сюжет в играта", каза Линус Гаертиг от Ivy Juice Games пред АФП на Gamescom.

Тя също така използва ИИ "за генериране на код", каза Гаертиг, предлагайки на разработчиците нов начин за самостоятелно създаване на игри.

"(ИИ) прави играта по-непредсказуема и така тя се усеща по-реална", каза Сара Брин от Kythera AI, която използва технологията за генериране на движенията на героите.

Пример за това беше демонстриран от американския производител на чипове Nvidia, който представи на света ACE - софтуер, предназначен за разработчици, които да създават "интелигентни герои в игрите" с помощта на ИИ.

В рекламния видеоклип за ACE се вижда как играч, говорещ през микрофон, води разговор с виртуален готвач на нудълс рамен в научнофантастичен бар.

Как е готвачът? "Не особено добре", идва отговорът - престъпността на местно ниво се увеличава и готвачът е притеснен.

Но използването на изкуствен интелект за създаване на обширни виртуални светове може да се сблъска с претенции за права на интелектуална собственост върху оригиналните изображения, използвани за създаването им.

"Ако сте голям издател и след като използвате генеративен ИИ, се окаже, че това, което сте използвали, е нарушило някое авторско право, тогава сте уязвими", казва Брин от Kythera AI.

За разлика от много свои конкуренти, компанията на Брин е решила да не обучава своя ИИ на отворени бази данни.

Художници в САЩ вече са завели съвместно дело срещу Midjourney, Stable diffusion и DreamUp - три модела на ИИ, създадени с помощта на изображения, събрани от интернет. /БГНЕС