Евакуация! Изнесоха със самолет над 1 тон злато от Русия във Великобритания

Над един тон злато на стойност над 2,3 милиарда рубли е изнесено от Русия за Великобритания преди дни. За това се разбира съвсем случайно. 

Руската RenTV  първа информира за износа на голяма партида от благородния метал от страната.

Какво се случва?

На 26 март на летище Шереметиево в близост едно до друго са открити два златни кюлчета и натрошен пластмасов контейнер. Явно пакетът с кюлчетата е изпаднал от товарната количка.

Според тв канала в данъчната декларация за кюлчета се посочва, че теглото на благородния метал  е 25,5 кг. Това злато е оценено на 57 977 797 рубли. В документа се посочва, че блокчетата злато са за мястото № 20 в товарното отделение на самолета. Според товарителницата са закупени четиридесет такива места. Общото тегло на златото е 1023,75 кг,  малко повече от  един тон.

По документи то принадлежи

на Красноярски завод за цветни метали “В. Гулидов”

Ала Мария Юферова, шеф на пресслужбата на завода, е  заявили категорично, че златото в никакъв случай не е собственост на предприятието. 

"Не изключваме възможността тези кюлчета да са произведени от нас. Ние предоставяме услуги за обработка на суровини и извличане на благородни метали. Може някои от нашите доставчици да ни е донесъл суровини, ние да сме му ги преработили и да сме му го предали. Може да е станало преди месец, може да е било преди седмица. ...  Кой е собственикът? Това е невъзможно да разберем”, казва тя.

Започнало е следствие за изясняване на собствеността.

Само ден преди това руският президент Владимир Путин обяви инициативата за облагане на 15% от дивидентите, които се изнасят в чужбина.

Собственикът е физическо лице, твърдят два независими източника.

Превод: Faktor.bg