Израел: Унищожихме 130 тунела на "Хамас"

Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари показа доказателства

Адмирал Даниел Хагари, снимка: Wikipedia

Адмирал Даниел Хагари, снимка: Wikipedia

Израел съобщи, че е унищожил 130 тунела на “Хамас” в ивицата Газа от началото на сухопътната си операция. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии от говорителя на ЦАХАЛ адмирал Даниел Хагари, той показа доказателства за унищожаването на съоръженията.  "Като част от дейността на сухопътните сили в ивицата Газа се полагат усилия за разкриване и унищожаване на тунелите на терористичната организация Хамас, като от началото на бойните действия са унищожени 130 тунела." - заяви Хагари, цитиран от „Гардиън“.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че ЦАХАЛ са обкръжили град Газа и действат вътре в него. В телевизионно изявление Нетаняху заяви, че няма да има прекратяване на огъня, преди да бъдат освободени заложниците, и призова хората в Газа да се придвижат на юг, "защото Израел няма да спре".

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант също посочи, че ЦАХАЛ действат в сърцето на град Газа и "затягат задушаващата хватка" около него. Галант отхвърли всякакви "хуманитарни паузи" без връщане на заложниците.

Джонатан Конрикус, който изпълнява функциите на говорител на израелските военни по време на конфликта, определи ръководството на „Хамас“ в ивицата Газа и извън нея като "ходещи мъртъвци".

"Директивата определено е да се убият или заловят ... всички лидери на "Хамас", подчерта той.

"Тези, които планираха, улесниха и извършиха убийственото клане на 7 октомври в Израел. Казахме го ясно. Всички те са ходещи мъртъвци. И е само въпрос на време в Газа и извън Газа, докато тези лидери на „Хамас“ бъдат заловени или убити от Израел." - добави Конрикус.

Израел обяви, че е убит висшият оръжеен производител на „Хамас“, Мохсен Абу Зина. ЦАХАЛ го описва като "експерт в разработването на стратегически оръжия и ракети, използвани от терористите на „Хамас“".

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство, заяви, че в северната част на Газа са останали само 100 000 цивилни от общо 1,1 млн. души население.

Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа заяви, че броят на убитите в Газа от израелски военни действия от началото на войната на 7 октомври е нараснал на 10 569 души. Тази информация обече не може да бъде проверена, а в съобщенията си "Хамас" безконтролно използва дезинформация.

Външните министри от Г-7 призоваха за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и „Хамас“, за да се даде възможност на отчаяните цивилни в Газа да получат основни доставки.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа и Израел. На брифинг за медиите в Токио той заяви, че "тези, които призовават за незабавно прекратяване на огъня, са длъжни да обяснят как да се справят с неприемливия резултат, до който това вероятно би довело - "Хамас“ остава на място, с повече от 200 заложници, с капацитет и заявено намерение да повтори 7 октомври, отново, и отново, и отново". /БГНЕС