Как американските комиксови герои върху Паметника на съветската армия вдъхновиха цял един филм

Паметникът на Съветската армия, разположен в Княжеската градина, в центъра на българската столица София, е посветен на съветската Червена армия. Построен през 1954 г., десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г., днес той е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест срещу политиката на бившия Съветски съюз и путинска Русия.

Хиляди привърженици на левите политически партии и движения и русофилските организации в България всяка година празнуват Деня на Победата, 9 септември 1944 г., 23 септември 1923 г. и други исторически дати, като поднасят венци и цветя и организират тържествени концерти и други мероприятия на паметника на Съветската армия в София.

За разлика от някои чисто хулигански прояви, паметникът става сцена на политическо изкуство. Особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания, направени от 2011 г. насам.

Да си припомним някои от тях.

2011: Американски комикс герои

На 17 юни 2011 г. статуите на скулптурната композиция от западната страна на паметника са оцветени като американски комиксови и попкултурни герои (от ляво на дясно): Маската, Жокерът, Върколакът, Дядо Коледа, Супермен, клоунът Роналд – символът на „Макдоналдс“, Капитан Америка, Робин – помощникът на Батман, Жената-чудо. Знамето е изрисувано в цветовете на американското, а под графитно-скулптурната композиционна група е поставен надписът „В крак с времето“.

Графитите предизвикват голям интерес сред гражданите на София, събитието е отразено и в световните медии, като анонимният художник е сравнен с Банкси.

В същото време министърът на културата Вежди Рашидов нарича композицията вандализъм, някои интелектуалци защитават композицията, а други правят подписки срещу нея.

В първия работен ден на седмицата прокуратурата образува разследване за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Графитите са премахнати в понеделник през нощта в присъствието на полиция, въпреки че това е обявено да стане сутринта на следващия ден.

Историята е представена в късометражния документален филм „В крак с времето“ на младия режисьор Антон Парталев. Във филма са представени гледните точки на авторите на графитите и на представители на русофилски организации в България. През лятото на 2013 г. филмът печели втора награда на международния кино конкурс In Out Festival в Полша.

2012: Анти-ACTA

През нощта на 10 февруари 2012 г. върху лицата на съветските войници от паметника са сложени маски на британския революционер Гай Фокс, които се ползват като символ на хакерската група „Anonymous“. Постер с изображението е разпространен в мрежата като покана за демонстрацията на 11 февруари 2012 г. против споразумението ACTA. Според сайта Bnews паметникът на Съветската армия този път е приел вида и значението на „Паметник на анонимната армия“.

2012: Пуси Райът

На 17 август 2012 г. на главите на няколко от скулптурните фигури са поставени цветни качулки. Акцията е в подкрепа на групата Пуси Райът, членовете на която носят подобни качулки при своите изпълнения.

2013: Ден за почит на жертвите на комунизма в България

На 1 февруари 2013 г., в деня за почит към жертвите на комунизма в България, три от лицата на фигурите на паметника са оцветени в цветовете на националното знаме – бяло, зелено и червено.

2013: Извинение за Прага '68

21 август 2013: Надписът в розово върху паметника е извинение за българското участие в окупацията на Прага през 1968 г.

На 21 август 2013 г. паметникът на Съветската армия в София отново осъмва боядисан, като този път монументът е покрит изцяло в розова боя и е с надписи на чешки и български, съответно „Bulharsko se omlouva!!!“ и „България се извинява!!!“. По другите страни на паметника има призив „Извинете се, бе“ и „Прага '68“. Това е извинение към Чехия, по случай годишнината от потушаването на Пражката пролет в тогавашната Чехословакия.

Към 09:30 ч. при паметника пристига патрулен полицейски автомобил, като любопитните присъстващи са помолени от полицаите да слязат, тъй като по думите им „става въпрос за местопроизшествие“, по-късно на мястото пристига още една полицейска кола и полицейски микробус, а монументът е обграден с полицейска лента.

Късно вечерта, след полунощ, отново, както и друг път, доброволци от форум Русия-България на Светлана Шаренкова се заемат с почистването, като този път коментарите към тяхната експедитивна дейност по почистване е, че ще освободят арт пространството за нови изяви.

На 22 август 2013 г. Русия официално призовава да има наказания за виновните за оскверняването на паметника и да се предприемат незабавни мерки това да не се случва в бъдеще. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин призовава да не се драматизира боядисването и заявява, че „България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки“.

2014: „Слава на Украйна“ и „Долу ръцете от Украйна“

На 23 февруари 2014 г. паметникът осъмва с надписи „Слава Українi“ („Слава на Украйна“) и „Капутїн“ и изрисувано над тях знамето на Украйна. Скулптурните фигури на войник и знамето над него също са боядисани в цветовете на Украйна – синьо и жълто. Солидарността с Украйна е изразена след седмици на тежки и окървавени антиправителствени протести в Украйна, отстояващи проевропейската ориентация на страната.

На 23 февруари снимка на боядисания паметник става Снимка на деня в Евронюз със заглавието: „България: „Слава на Украйна“".

На 24 февруари Министерството на външните работи на Русия изразява възмущение и заявява „С чувство на дълбоко възмущение беше посрещната в Русия новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на столицата на България, София, през нощта срещу 23 февруари“. Министерството изпраща протестна нота до министерството на външните работи на България с искане за „провеждане на щателно разследване на този хулигански инцидент, привличане под отговорност на виновните в противоправните действия и предприемане на съответните мерки за привеждане на мемориала в ред“.

На 2 март паметникът отново осъмва изрисуван с надпис в защита на Украйна, този път като реакция на инвазията на руски войски на полуостров Крим. Надписът гласи „Долу ръцете от Украйна“, като освен това е задраскано посвещението „На съветската армия освободителка от признателния български народ“.

На 12 април са нарисувани полски войник, развяващ българското знаме, както и украински войник до него. Под тях има червен надпис „KATYN 5.III'40“. Под централната статуя е написано (в бял цвят) „PUTIN, GO HOME!“

2014: Надпис „Окупатори!“ и арест на извършителите

На 7 септември 2014 г. през нощта четирима души, сред които и кандидат-депутатката от Реформаторския блок Марта Георгиева, са арестувани от органите на МВР, след като написали „Окупатори!“ върху паметника.

Източник: bg.wikipedia.org/wiki