Как да се обличаме тази есен

Авторът

Авторът

Ирина Шуликова-Костадинова, Париж

Плетена рокля

Всеки сезон има дрехи, които не можем да пренебрегнем. Тази есен наблюдаваме голямото завръщане на плетената рокля. Успокояващата материя, толкова приятна за носене, почти може да утеши тъгата по края на лятото. Плетената рокля е елемент, който присъства многократно на модните ревюта есен-зима 2023-2024. Удобна, топла и елегантна, роклята може да се носи по най-различни начини. Например при Fendi тя подчертава извивките на тялото в шоколадов нюанс – един от цветовете на сезона, докато при Isabel Marant плетената рокля е в унисон с градската среда. Още по какъв начин обаче можем да я носим тази есен?

Небрежно - Класическата плетена рокля с V-образно деколте и средна дължина може да се носи както с обувки бейбис, така и с маратонки или ботуши.

Междинен сезон - Перфектна, когато не е достатъчно студено, за да носите панталони, но не е достатъчно топло за мини рокля, плетената рокля с презрамки изглежда като идеалното решение.

Поло - Шик и елегантна, поло яката е тенденция тази есен и се съчетава естествено с модела на плетените рокли. За да запазите минималистичен стил, можете да съчетаете роклята с голям блейзър и кожени балерини.

Секси - Дизайнерът Simon Porte Jacquemus доказва, че плетената рокля не е единствено дневна, и я предлага в провокативен вариант с широка цепка. За да добавите аксесоар към този силует за вечерно излизане, носете мини-чанта и сандали на ток, аксесоаризирани с големи златни обеци например.

Тренч

Сигурна стойност, която откриваме година след година в колекциите, представени на модните подиуми. Ако тренчът се преоткрива по хиляди различни начини (независимо дали в деним, винил или кадифе), тази есен изборът е класически, в бежово или каки.

Как да владеем до съвършенство тенденцията “колежански стил”?

Така нареченият preppy style е базиран върху класическите и изчистени дрехи, вдъхновени от колежанската и буржоазна мода. Често модните инфлуенсъри дефинират тенденцията също и като old money, защото символизира стила на хора, които в продължение на поколения запазват значително наследство в рамките на семейството. Технически обаче, в модните среди стилът се нарича preppy style и се подчинява изцяло на традициите и класиката. 

Плисирани микрополи, скромни жилетки, класически мокасини, балерини или къси топ ризи продължават да бъдат сред актуалните дрехи и аксесоари и тази есен. Нежна носталгия от годините в гимназията, колежанската тенденцията изглежда и тази есен остава в Европа. Вече повече от година тези силуети, изградени от кодове, които са до известна степен наивни, леко нахални, но решително присъстващи в духа на времето, бяха видени в много колекции есен-зима 2023-2024. 

Кои модни произведения ви трябват, за да изградите колежански стил?

Сред дрехите и аксесоарите,  с които трябва да разполагате, за да изградите стила, са леко мъжествената риза, мини плисираната пола, поло тениската, кашмирените чорапи до коляното, структурираната малка чанта с дълга дръжка за рамото, мокасините с дебела подметка или балерини, бейбийс с каишка, черната широка диадема, пуловерът в университетска версия или дори бомбърът. 

Кои лимити трябва да спазите, за да не излезете от кодовете на стила?

Трябва да останете женствени, да не изпаднете във вид, който напомня твърде „малко момиче“.

Внимавайте да избирате само благородни материи като кашмир, коприна, вълна, обувки от висококачествена кожа и лак.

Кои са тенденциите в дънките тази есен?

Широките дънки, тип торба, се превръщат в съществена модна тенденция през есента и са намерили място сред предпочитаните елементи на модния подиум. Забелязани на модните ревюта на модни къщи и марки като Gucci и Victoria Beckham, тези класически образци се възприемат от много модни почитатели.

Широките дънки, тенденция, произлязла от 90-те години, са изместени от скини дънки през 2010 г..  Техният стил, разпознаваем с ниската авангардна талия, преживява първата си вълна на популярност в Съединените щати през 90-те години, следван от модата на така наречените увиснали дънки. Тази тенденция, сравнително противоречива по това време, се състоеше в носенето на дънки с талия под кръста, понякога разкриваща дори бельото. Модната вълна е вдъхновена от американски затворници, чиито колани са изземани. Те не са имали друг избор освен да оставят панталоните им да падат до задните части. Десет години по-късно рапърите възприемат този нов начин на носене на дънки и го превръщат в важна характеристика на тяхното модно ДНК. Раждат се широките дънки. 

Този сезон дизайнерите се борят да се слеят с ретро тенденцията. В Gucci широките дънки остават верни на своята небрежна естетика, но придобиват измерение на работно облекло, докато Victoria Beckham си ги представя в шик и женствена версия.

Как известните личности носят широките или така наречените baggy дънки?

Иконата на популярната мода, която възприе последно тенденцията, е Ким Кардашиян. На 11 септември тя е видяна в Ню Йорк, облечена в тъмносиви широки дънки, които е съчетала с огромен суичър. Всичко това е подсилено от тренч от кожа с принт на питон. Що се отнася до аксесоарите, тя е избрала бели ботуши с остър връх и чантата си Birkin от Hermès.

Кейти Холмс доказа, че широките дънки могат идеално да допълнят елегантната и женствена визия. В Ню Йорк тя е видяна в тотален силует на Chanel, състоящ се от широки дънки с лого, сако от туид и с обувки черни балерини. 

Хейли Бийбър за пореден път потвърди, че владее актуалните тенденции в Лондон. Моделът се появи в широки дънки Martine Rose в комбинация с бял топ Eterne, тренчкот Magda Butrym и маратонки Nike.