Как в България се посреща „особа", приближена на императора“?

Г-жа руският посланик, Румен Радев и фъртуните на баба Марта

Светослав Пинтев 

Бели и червени…, но дали ще сме засмени, както е тръгнал този месец…. Да не говорим за страстите, които ще се вихрят през изборния април. На някои той 

вече им се вижда като април, 56-та и сърцето им ръкоплеска

Мисля, че така се беше изразил един от поетите на априлското поколение, но да се върнем на настоящия месец, който току-що започна.

С каква дипломатическа фъртуна, с какви смразяващи политически виелици стартира пустата му баба Марта и как само  ще се вихри през първата седмица, че и нататък. Голяма лапавица се очертава у нас, голямо пързаляне, а  и голям резил. Грандиозен….

Какво, ако навън времето е като на плаж в Занзибар, за който чуден остров също ще си поговорим скоро. 

Истина е също, че на баба Марта първо й помогна братчето и – 

Малък Сечко 

Той доведе една дългоочаквана личност, „особа, приближена на императора“, както се изразяваше Остап Бендер. 

Тя е дошла да смени Макаров с Калашников, както пък се шегуват някои. Както е тръгнало и „Катюша“ ще изпратят….  

Новият извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България г-жа Елеонора Валентиновна Митрофанова вече е у нас, съобщи пресслужбата на Московското Подворие в град София на 26 февруари. 

Вместо да предаде веднага акредитивните си писма на президента, Нейно превъзходителство първо хукнала да се помоли Богу и да демонстрира силния си 

ангажимент към православието

Нищо, че тамошните свещенослужители  имали вземане-даване и с разузнавателните служби на Москва, като им разказвали не само за църковния живот в нашата столица, както твърдят злите езици. Или точно заради това.  А и нали обявеният за светец Александър Невски,  приживе наместник  на Златната орда за Русия, е покровител и на днешните чекисти, да не им придиряме. По едно съвпадение неговото име носи и нашият катедрален храм.

“Той дори

 не е противоречива фигура, а откровено тъмна“, 

казва за него руският писател Виктор Шендерович. Но здраве да е.

Православието като основен канал на руското влияние остава константа, това е важното. И средновековният княз е чудесен символ на това. Добре поне, че църквата не е кръстена на Дзержински.  

Същият ден, в който посланик Митрофанова се помоли на софийска земя, незаконно арестуваният и осъден в разрез с руските закони,  окован, въпреки разпореждането на Европейския съд по правата на човека, под чиято юрисдикция е Русия като член на Съвета на Европа, опозиционен лидер Алексей Навални беше откаран от изолатора „Матроска тишина“ в неизвестна посока, за да излежи наказанието си.  Наложено, защото оживя след химическата атака с „Новичок“, както знаете.

Два-три дни Кремъл мълча като риба за местонахождението му, на четвъртия пак не каза нищо, но се разчу.  Цитирал съм вече забележителното наблюдение на френската писателка Ан Луиз Жермен дьо Стал, по-известна като мадам дьо Стал, което е много уместно в случая: 

„В Русия всичко е секрет, но нищо не е тайна

После, разбира се, оказа, че Алексей Навални,  вярващ православен християнин,  е въдворен в най-тежката изправителна колония  на Русия, находяща се край град Покров, Владимировска област. Информацията така  и си остана неофициална, но стана ясно, че е разположена в бивш манастир. Затворниците, за разлика от посланик Митрофанова, нямали право да  посещават храма, разказаха минали през колония №2 пред руските опозиционни медии.

Нямали право да правят нищо всъщност, ако не разпореди началството…  Можело да разпореди да гледаш в една точка без да вдигаш глава три дена. 

1 март беше интересен ден  по света и у нас

Посланик Митрофанова отново не предаде акредитивните си писма на президента. 

Руски полицейски офицер бе заподозрян, че е замесен в изтичане на информация, която може да е била използвана за идентифициране на лицата, които са отровили Алексей Навални, писа в. "Комерсант“.

Което е директно признание, че руската държава се е опитала да  го отрови. Или не?

Алексей Навални е отровен с вещество от групата "Новичок" и вероятно в това е замесена властта на високо ниво, огласиха предварителното си заключение  двама специални докладчици на ООН, проверявали над четири месеца фактите около случилото се през август 2020 г.. Според техните заключения международно разследване на отравянето трябва да бъде приоритет, за да се изясни истината и да се потърси отговорност от виновните. "Смятаме, че отравянето на Навални с "Новичок" може да е умишлено извършено, за да се изпрати

ясен и смразяващ сигнал 

каква съдба ще сполети всеки, критикуващ или противопоставящ се на правителството. Точно за тази цел е избран и "Новичок", заявиха Агнес Галамар, специален докладчик на ООН за, масови и произволни екзекуции, и Ирен Кан, специален докладчик за защита на правото на свобода на лично мнение и изразяването му. 

На  1  март Европейският съюз задейства официалния юридически процес за налагане на санкции на четирима руски висши чиновници, причастни към осъждане на затвор на Алексей Навални. Главният прокурор на Русия, шефът на бившия КГБ, началникът на затворите и фамозният ген. Золотов, отговарящ за охраната на Путин, освен за потушаването на протестите, са в тази весела компания.

Вчера в късния следобед Посланикът на Русия в България Е. В. Митрофанова връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи на Република България П. Дойков, съобщиха с половин уста от Руското посолство.

2 март-прогноза 

Посланик Митрофанова най-после връчва акредитивните си писма на президента Радев. Или ще предпочете да остави тази формалност за 3-ти март.  До 11 часа нямаше информация да го е направила.

Писмените нареждания за новите санкции на ЕС срещу Русия може да бъдат публикувани още днес, на 2-ри, и веднага да влязат в сила, тъй като са договорени от външните министри на 27-те страни членки на ЕС миналата седмица. 

САЩ  също ще въведат днес санкции срещу Русия заради гаврата с Навални.

3-март, национален празник-прогноза

Посланик Митрофанова връчва акредитивните си писма на президента Радев навръх светлата дата, ако е пропуснала да го направи на 2-ри. Радев благодари, почти със сълзи на очи. Не споменава никакви финландски,  румънски и пр. войници,  паднали за свободата на България, защото помни отлично как заради тях го направи на саздърма патриарх Кирил, по-известен като офицера Гундяев

 Решават да отидат заедно на Шипка

 Копейкиновците там реват  от възторг, веят се български и руски знамена. Електоратът се подгрява до червено. Предизборно време е, време за реванш. Поне в очите на някои.
Леят се слова за мъжество и себеотрицание. За Навални, който днес е руският и световен символ на тези две качества, не смеят дори да си помислят. А трябва, защото много скоро ще им го припомнят. 

Няма да е изненада, ако Радев пак реши да покани Путин у нас от висотата на историческия връх.  

Включването на Митрофанова в тържествата за 3 март несъмнено би било демонстриране на мощта на основния канал на влияние на Кремъл у нас - историческата връзка между народите и настояването и за вечна благодарност на България към Русия, която да се изразява в пълна покорност. И се споделя от доста българи, отровени от пропагандата.

4 март- прогноза

Започва богатата програма на посланик Митрофанова, която ще продължи през месец март и нататък. Да кажем - срещи с руската общност в България, разходка при своите по бреговете на Черно море, можем да очакваме и вълнуваща демонстрация на културна близост между нашите страни и народи – гастрол на  прославен руски балет, на Червената армия, засега представена само от хора си. И разбира се топли другарски срещи с наричащи себе си русофилски "граждански" организации в условията на предизборната кампания и пандемия. Може посланик Митрофанова да отскочи и до някой руски енергиен проект като „Белене“, да речем.  Няма само Херо да ги обикаля.

5 март  

Новините от Шипка не само са обиколи планетата, но са показали на целия свят грозна сервилност на България към  един режим, превърнал се в символ на новия фашизъм. Което е добър повод да се полее 8 март и неговата представителка да почерпи фенките му.

Един руски режисьор ми е разказвал преди време, че в родния му град и до днес стои огромен надпис: „Да здравствует женский праздник №8 и  директор Красной армии тов. Ворошилов“.

Може да окачим нещо такова и на Партийния дом, който сега е парламент.  Резилът няма да стане по-голям, това е сигурно.