Каква цел преследва Путин със Спутник V?

Русия изпитва огромни затруднения да снабди всички свои региони с ваксина. В същото време ударно изнася "Спутник V" за чужбина и се готви да я произвежда и в Италия. Каква цел преследва Москва, обяснява "Дойче веле".

В края на февруари председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави въпроса как е възможно Русия да напредва толкова бавно с ваксинациите в своята страна, а същевременно да изнася в чужбина милиони дози от руската ваксина.

Отговорът на руския президент Владимир Путин не закъсня. Видимо раздразнен, той заяви по време на заседание с началниците на вътрешното разузнаване ФСБ, че Русия е станала жертва на дезинформационна кампания, и се оплака от "последните опити да се поставят под съмнение нашите медицински постижения в борбата срещу коронавируса".

Скептицизъм и проблеми със снабдяването на регионите

В сравнение с редица други страни Русия действително изостава с имунизациите. Досега със "Спутник V" са били ваксинирани около 5 милиона руснаци, а скептицизмът сред населението е голям: едва 30 процента от руснаците са склонни да се ваксинират, сочат последните допитвания по темата. Освен това Русия има сериозни проблеми да снабди всички свои региони с ваксина.

По този повод президентът Путин наскоро призна, че "има проблеми с логистиката и организирането на имунизационните центрове. В някои региони на федерацията ваксинирането още не е започнало". Това обаче изглежда не пречи на Русия ударно да изнася ваксини, както и да произвежда "Спутник V" в чужди държави. Ваксината е средство да се покаже на света, че Русия е сред водещите сили в областта на науката и изследванията.

В тази връзка руският политолог Алексей Левинсон заяви в интервю за "Радио Свобода: "Особено в тази област искаме да сме пред всички останали на планетата. Видя се защо Путин така настояваше да сме готови с ваксината преди всички останали. И сигналът не е само за това колко развита е Русия днес, а и за да се напомни за славните времена на Съветския съюз - за първия сателит "Спутник" и за това, че сме били най-добрите в шаха или в балета. Желанието да сме първи сред първите е много силно, то обединява. По този въпрос Путин мисли както огромната част от руснаците."

Търсенето на ваксина в цял свят е огромно. По данни на руския инвестиционен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V", има запитвания от над 50 страни. Междувременно и Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва ваксината за одобрение.

Много страни, поръчали руската ваксина, обаче се оплакват от проблеми с доставките. В Кремъл все пак явно са особено доволни от това, че страни от ЕС като Унгария, Чехия или Словакия не изчакаха официалното сертифициране за ЕС и заложиха на руската ваксина.

Как Русия разширява своето влияние

Още от самото начало Москва се опитва да използва пандемията за разширяване на влиянието си в страните от ЕС, посочва на свой ред политологът Константин Егерт. В тази връзка той припомня за помощите, предоставени от Русия на Италия. "Още от първия ден на пандемията Русия се опита да демонстрира активност в страните от ЕС. Сигурно си спомняте колоните от автомобили с хуманитарни помощи за Италия, както и това, че кадрите вървяха на фона на руския химн", казва той.