Карадайъ иска оставката на Никола Минчев заради "отговор" на Бойко Рашков

Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

"Ако това писание на Бойко Рашков на поставения от мен парламентарен въпрос наричате отговор, то ние сме в хипотеза на искане на оставката на председателя на парламента". Това заяви лидерът на ДПС  Мустафа Карадайъ в парламента. Той припомни, че на 15-и декември е поставил парламентарен въпрос към вътрешния министър Бойко Рашков, но досега не е получил нито отговор, нито исканите документи. "Това е грубо нарушение на Конституцията и на правилника на Народното събрание", каза още Мустафа Карадайъ.

"Член 92, ал. 5 от парламентарния правилник много точно и ясно и без нужда от тълкуване казва, че министър Бойко Рашков трябва да ми предостави документи, които не са ми предоставени, припомни лидерът на ДПС. Той посочи, че така се лъже не само от сайта на парламента, а и министърът, който си мисли, че е изпратил отговор. Освен това се лъже и премиерът, който си мисли, че неговите министри си изпълняват задълженията по Конституция за парламентарния контрол. Г-н председател, Вие ставате съучастник в нарушаването на Конституцията и парламентарния правилник", заяви лидерът на ДПС. На 15-и декември 2021 г. Карадайъ поиска Бойко Рашков да му даде документите за проверяваните по време на изборната кампания граждани за купуване на гласове.

Още през ноември ДПС настоя, че тези проверки са претекст да се репресират членове на Движението. Затова и от партията настояват МВР да им представи документите и доказателства защо тези хора са били проверявани.

Влезте в ролята на председател на Народното събрание и министрите да ми предоставят поисканите документи, както повелява конституцията. Ако не можете да свършите тази работа, освободете това място, за да се заеме от човек, който може да изпълнява функциите и задълженията на председател на парламента, настоя Мустафа Карадайъ.