КФОР: Не сме преговаряли с терористите, които нападнаха Банска

Нападателите трябва да бъдат изправени пред съд

От мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР) отрекоха да са преговаряли за изтеглянето на сръбските терористи, които нападнаха село Банска на 24 септември 2023 г., съобщи „Албениън пост“.

Информацията за преговорите дойде от доклад на Международната кризисна група (МКГ).

От КФОР подчертаха, че твърденията на МГП не са верни, тъй като мироопазващата мисия „в нито един момент не е участвала в предполагаемите преговори“.

В изявлението се казва още, че НАТО продължава да отстоява позицията, че нападателите на Банска трябва да бъдат изправени пред съд.

Мироопазващата мисия припомня, че съставът ѝ е бил увеличен с около 1000 военнослужещи, вследствие от опасенията за ескалация на напрежението между Косово и Сърбия.

В доклада на МКГ се твърди, че КФОР е посредничил за изтеглянето на сръбската терористична група, нападнала полицията в Банска.

Припомняме, на 24 септември 2023 г. сръбска терористична група нападна село Банка в Северно Косово. При атаката беше убит офицер от косовската полиция. Нападателите се барикадираха в Банския манастир, където завърза сражение с полицията. В престрелката бяха убити трима от сърбите.

Ръководител на нападението беше бившият заместник-председател на „Сръбска листа“ (най-голямата партия на косовските сърби) и близък приятел на Александър Вучич – Милан Радойчич. След нападението той избяга в Сърбия, която отказва да го екстрадира обратно в Косово.
Интерпол издаде международна заповед за арест на Радойчич. /БГНЕС