Кирил Петков: Имаме абсолютна ясна обща позиция за РС Македония

На 18 януари отиваме на разговори, за да покажем, че добросъседството е основен принцип във взаимоотношенията ни, подчерта премиерът

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Позицията на България към преговорния процес с РС Македония се запазва, надграждаме я с пет комисии. На 18 януари отиваме на разговори, за да покажем, че добросъседството е основен принцип във взаимоотношенията ни.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за новата 2022 година, предаде репортер на БГНЕС.

Народният представител от групата на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева зададе въпрос на премиера Кирил Петков относно позицията на Република България спрямо Република Северна Македония. Тя попита министър-председателя дали правителството има намерение да промените съществуващото национално съгласие по отношение на РСМ и да го замени с друго.

„Искам да заявя много ясно, че позицията на Република България към преговорния процес с РСМ се запазва точно както беше заложено в коалиционното ни споразумение. Тази позиция е същата, ние я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да надградят тези отношения. Комисия по инфраструктура – аз не разбирам защо ние през 2021 г. нямаме нито един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Не разбирам защо нямаме общ културен календар. Не разбирам защо нямаме взаимодействие между нашите бизнеси“, пита се премиерът Петков.

Той увери, че в коалицията има абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ.

„Имаме пълна координация в Министерски съвет по темата. С това, че отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни с РСМ. Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, допълни той.