Китай успешно изстреля спътника Einstein Probe

Изстрелването предизвика безпокойство от страна на Тайван

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

"В 15:03 ч. пекинско време на 9 януари 2024 г. Китай успешно изстреля спътника Einstein Probe", предаде АФП.

Сондата "Айнщайн" (EP) е мисия на Китайската академия на науките (CAS), посветена на астрофизиката на високите енергийни нива във времевата сфера. Основните ѝ цели са да открива високоенергийни преходни процеси и да наблюдава променливи обекти. За тази цел EP използва много голямо моментно зрително поле, както и умерена пространствена разделителна способност и енергийна разделителна способност.

Изстрелването предизвика незабавно безпокойство от страна на Тайван, където властите разпространиха спешни телефонни сигнали, предупреждавайки обществеността с думите "Моля, внимавайте за вашата безопасност".

Спътникът Einstein Probe излетя от Центъра за изстрелване на сателити в югозападната провинция Съчуан, на около 2000 км от тайванската столица Тайпе.

Китайската централна телевизия CCTV съобщи, че е изстрелян с помощта на ракетата носител Long March-2" и че "сателитът е навлязъл в определената му орбита".

"Спътникът ще наблюдава мистериозни преходни явления във Вселената, с цел да разкрие бурните и малко познати аспекти на космоса", съобщи държавната информационна агенция Синхуа. /БГНЕС