Кмет на „Демократична България“ иска да върне името Юрий Гагарин на 138-о училище в София

Георги Илиев

Георги Илиев

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев, избран от "Демократична България", излезе с инициатива да бъде сменено на 138 СУЗИЕ "Професор Васил Златарски", като се върне старото име на школото - Юрий Гагарин.

Повод за това е, че до първите години на демократичните промени то е носило името на първия съветски космонавт. А идеята е провокирана от предстоящия 60-годишен юбилей на средното училище, който съвпада с 60-годишнината от първия полет в космоса.  

В тази връзка вече е стартирана анкета и  подписка, на която всеки може да гласува „за“ или „против“ предложението на кмета Илиев. Всеки може да гласува от ТУК.

Вижте какво пише в официалното допитване:

„По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса (на 24.05.1961 г.) Юрий Гагарин посещава 138 училище, кръстено на него и засажда борче в двора.
Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138 училище.

В тази връзка, бихме искали да знаем какво мислите, относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера.“

Кметът на община „Красно Село“ Росина Станиславова пък отказва да инициира преименуването на 136 СОУ „Максим Горки“ в квартал „Красно село“ със старото му име ген. Иван Колев. Тя също е кандидатура на „Демократична България“, но политикът Христо Иванов отказва да носи отговорност за действията на своите кадри и антидемократичните им действия.