Кметицата на Париж обвини платформата Х на Илон Мъск в "дезинформация", "антисемитизъм и расизъм"

Ан Идалго обяви, че напуска медийната платформа

Ан Идалго. Снимка: Уикипедия

Ан Идалго. Снимка: Уикипедия

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че се отказва от социалната медийна платформа X на Илон Мъск, която тя определи като "глобална канализация" и инструмент за нарушаване на демокрацията.

"Взех решение да напусна X", заяви Идалго в статия във френския вестник "Льо Монд". "През последните години X се превърна в оръжие за масово унищожение на нашите демокрации", пише тя.

64-годишната социалистка, която неуспешно се кандидатира за президентския пост през 2022 г., се присъедини към Twitter, както беше известен тогава, през 2009 г. и беше чест потребител на платформата.

Тя обвини Х в популяризиране на "дезинформация", "антисемитизъм и расизъм".

"Списъкът със злоупотреби е безкраен", добави тя. "Тази медия се е превърнала в огромна глобална канализация."

Откакто Мъск пое Twitter през 2022 г., редица високопоставени фигури заявиха, че напускат популярната социална платформа, но не е имало масово напускане.

Няколко политици, включително ръководителят на промишлеността на ЕС Тиери Бретон, обявиха, че откриват акаунти в конкурентни мрежи в допълнение към запазването на присъствието си в X.

Акаунтът на кметството на Париж ще остане в X.

За разлика от тях, някои организации са предприели стъпки, включително американската обществена радиомрежа NPR или германската агенция за борба с дискриминацията.

Идалго редовно се сблъсква с лични нападки в социалните медии, включително Х, както и понякога с критики за липсата на чистота и сигурност в Париж.

В последния случай тя се сблъска с остри нападки заради пътуването си през октомври до френските тихоокеански територии Нова Каледония и Френска Полинезия, което не беше оповестено по това време и което тя удължи с двуседмична лична ваканция.