Кога България ще последва примера на Скопие да изгони руския агент в расо Вассиан Змеев

Правителството на Денков да последва примера на цар Фердинанд, който забранява руското подворие и одържавява храма “Св. Николай Чудотворец”

Патриарх Неофит и Вассиан Змеев

Патриарх Неофит и Вассиан Змеев

Николай Попиванов

Преди дни чрез публикация на  Faktor.bg в българското обществено пространство  стана достояние скандален факт, който е от огромно значение за присъствието на България в ЕС и НАТО. Мястото и събитията се развиват на най-високо равнище – правителство и държавен глава в югозападната ни съседка Република Северна Македония.
 Министерството на външните работи в Скопие експулсира четирима руски граждани, поради шпионаж в полза на Руската федерация. Лицата И. Хропячков, А. Рождественски и С. Попов са шпиони под дипломатическо прикритие в посолството на РФ в Скопие. Най-значимото разкритие на северномакедонските контраразузнавателни служби е, че

 persona non grata за Северна Македония е и руският шпионин Вассиан Змеев,

 който инак от години официално живее и работи  в София. Същият  се оказа шпионин в полза на РФ под прикритие като архимандрит – “Представител на Московския и цяла Русия патриарх при Българския патриарх и при Охридския Архиепископ”, съответно в София и Скопие за Р. България и за Р. С. Македония. 
Този т.нар. “духовник” заема важната длъжност в София от 2018 г., а в Скопие му е възложена по съвместимост същата от края на миналата 2022 г.
Държавните контраразузнавателни служби на С. Македония за година и половина са установили достатъчно данни за извършена шпионска дейност срещу държавността на Републиката и срещу Северномакедонската православна църква. В България или подобна дейност не е разкрита, или извършената такава е умишлено прикривана от прокуратурата и от Външно министерство!
Дори повече: две седмици преди прогонването и забраната за влизане на територията на С. Македония на тримата дипломати и шпионина в расо лично президентът Пендаровски публично оповести, че службите за сигурност са му докладвали за постъпила информация от партньорските служби на съюзнически държави в НАТО, че членове на Св. Синод на Православната църква в С. Македония работят в полза на руските тайни служби като агенти на ГРУ под прикритието на длъжността и званието “митрополит”.
Всичко това показва, че най-малко от един месец насам натовски партньорски служби съобщават на северномакедонското контраразузнаване за руски шпиони и за руски агенти, действащи на тяхна територия. Единият от тях, а именно Вассиан Змеев, за който писаха македонските медии действа на българска територия от 5 години,  а не само от година и половина, но или натовските партньорски служби нямат доверие на Българската ДАНС, или българската контраразузнавателна служба прикрива такава информация в разрез с конституционните ù задължения мигновено да сигнализира Прокуратурата на РБ и писмено да докладва официално на президент, председателя на НС и на премиера по закон!

Относно официалната правителствена информация от страна на Северна Македония факт е, че у нас това бе съобщено единствено в църковните частни сайтове, които нямат общо с “нашата” Българска Патриаршия. Всички български медии мълчаха! Мълчаха трите големи телевизи, а БТА също бе потънала в безмълвие, въпреки, че има щатен кореспондент в западната ни съседка.

Някакъв шум в информационното пространство стартира в част от родните медии едва когато този скандален случай бе коментиран пред родната общественост от ген. Атанас Атанасов в предаването “Говори сега” по БНТ.

Вече не може да се говори за т.нар. “ефективност” на службите у нас! Те са ефективни или неефективни, или пробити в полза единствено на руския интерес в целия Черноморски регион, който включва не само нападнатата чрез война Украйна, но и Кавказ, както и целия Балкански полуостров! Това не е ли известно на тези разузнавателни структури, особено на техния патрон, който не само ги преструктурира, а и ги реконституира по време на извънредните си еднолични пълномощия чрез служебните си правителства.
 Затова вече е излишно обсъждането на въпросът действат ли българските служби в полза на националния интерес1 на българския народ и  държава и в защита на българската национална сигурност, особено в сътрудничество с държавите, които са наши съюзници в НАТО и ЕС!

Доказателство за това е изказаното мнение на сочения за един от основните все още кадровици в родните разузнавателни и контраразузнавателни служби и МВР и в цялата следователска, прокурорска и съдийска магистратура, обучаващ ги в “лидерство”, а именно небезизвестният някогашен шеф в Държавна сигурност – Димитър Иванов, популярен и като Гестапото, от Библиотекарския институт. На 18 август тази година той се появи в БНТ, за да коментира показаното убийство на Алексей Петров. Но вместо да обсъжда “една човешка трагедия, която е инцидент” (цитат от госта на БНТ) на въпрос на водещия дали България е приключила своя Преход от Изток към Запад Гестапото отговаря, че България нито е предхождала, нито прехожда, нито ще прехожда някъде. Тя си била, където си е. А тя (според него) е Изток. Това го доказвало не друго – не членството ни в ЕС и НАТО, които били преходни неща, а най-важният културно-цивилизационен фактор, който според него е Религията. Затова ние сме с нашите “духовни” братушки едва ли не.

За съжаление със същото разбиране са повечето от служителите на уж нашите служби, които също възприемат 

Православието не като вероизповедание, а като политическа доктрина, 

идеология на някаква Велика Консервативна Свръхдържава, за която освен Дугин говорят също и самия Путин, и патриарха му Кирил Гундяев. За тях Кремъл е своеобразен Център на свят на светостта, към който  и ние принадлежим.

Ето защо, другаде може на религиозното или на религиозните институции да не се придава политическо значение, но на Балканите особено това е не само от политическо, но и от геополитическо значение, което не е от тактически или оперативен характер, а от геополитически и геостратегически характер!
Причините за това са много. Но възможността за устойчивост на руския шпионаж и руската агентура в обширния Черноморски регион, обхващащ Кавказките страни, Украйна и Балканските държави е именно чрез религиозните институции и в частност чрез Поместните Православни църкви в Грузия, ослабено в Украйна (единствено през промосковската Онуфриева схизматична парарелигиозна терористична групировка), Румъния, България, Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения, Косово, Албания, Северна Македония и Гърция, се налага поради факта, че веднъж вербуван за агент на ГРУ Москва печели фактор на влияние не за един или няколко мандата в определени срокове, а фактор на влияние докато агентът е жив. Това се дължи на липсата на мандатност у единствено ръководните управленски длъжности в Църквите. Затова и президентът Пендаровски съобщава за данни, че митрополити – членове на Св. Синод на Северномакедонската православна църква са агенти на Руската Федерация.
Такива факти стават известни също в Гърция, в Румъния и в Грузия, за което съответните им контраразузнавателни служби реагират на мига в единодействие с правораздавателните им органи с арести, обвинения и присъди. Единствено у нас – в България такива неща никога не се случват! Няма ли в България и от преди, но и сега 

руски агенти, облечени в расо,

  извършващи противодържавна дейност и измяна към Република България в полза на РФ под прикритието “митрополит”, “епископ” или “духовник”? Абсурдно е да се твърди обратното! Комунистическа България бе най-преданият сателит на СССР, единствено в Съветския съюз и в България Перестройката премина по еднакъв начин, единствено в постсъветска Русия и в постсоциалистическа България от целия бивш соц.-лагер ченгетата на тоталитарната репресивна машина станаха олигархичния естаблишмънт на днешните ни общества. 
Та как Москва би си позволила да  изпусне страна като нашата, която от почти 20 години е в НАТО и ЕС. Няма! Контролира  манипулира обществото именно чрез агентурата си в БПЦ, която естествено има за пряк нейн водещ офицер представителят на Руския патриарх в София.

Кой оказва по-ефективно проруско влияние върху българското общество  - Николай Малинов като руски шпионин и виден русофил или български митрополити, реално управляващи административно цели  епархии, разполагащи с държавен ресурс от Бюджета на страната, попълван от парите на българските данъкоплатци, които сме европейски граждани, но и със собствен ресурс от Синодален бюджет на БПЦ, също попълван от българските православни християни и от дарения на български миряни, по-богатите от които функционират с европейско финансиране? Точно тези митрополити играят важна роля по време на избори – благославяйки едни кандидати, свързани с Кремъл и пренебрегвайки други. От друга страна в епархиите им открито духовници провеждат и пропаганда и облъчват вярващите в посока на една или друга партия и лидер, въпреки, че това им е забраноно. 

Защо институциите забравиха, че голяма част от парите на БПЦ години наред се съхраняваха в руска банка. Не бяха ли Руската православна църква заедно с Българската и основни вложители в капитала на Ортодоксална банка “Св. Никола”, прекръстена сега с друго име.? Не са ли някогашният Смоленски и Калининградски митрополит Кирил (сега Руски патриарх) и някогашния Макариополски епископ Гавриил (сега Ловчански митрополит) онези, които 

държат специалните права за банковите сметки на БПЦ в Русия

Българското Финансово разузнаване,  някога имаше доклад и министърът на финансите тогава Муравей Радев бе реагирал засоносъобразно, въпреки, че не бяхме част от ЕС и НАТО.
Но днес Елеонора Митрофанова и “Архимандрит” Вассиан Змеев са 

господарите и на Българския Синод

 Те са и кадровиците в него и в цялата БПЦ. Те и след войната на Русия срещу Украйна и след обявяването на България от Руската Федерация за вражеска държава придобиват нови агенти на влияние сред средите на духовенството на БПЦ и сред средите на богословите в Софийския и Великотърновския университети.

 Изпълняващият функциите Главен прокурор на Република България г-н Борислав Сарафов след скандалния случай с вредното действие на вражески чужди шпиони и агенти, работещи срещу България, ЕС и НАТО следва да е разпоредил вече проверка и да повдигне най-малко същото обвинение или във взаимодействие с МВнР

да експулсират от страната веднага лицето Вассиан Змеев,

осветен вече като руски шпионин от страна на наша партньорска и съюзна служба. Борислав Сарафов следва да разпореди също и пълен анализ, на база информация и от съюзнически контраразузнавателни служби относно агентурната мрежа на РФ в Българския, осъществявана чрез Св. Синод и в Българската църква въобще!

Трябва да припомним, как се стигна до назначението на Змеев. През 2018 г., на Трети март на всички държавни официални церемонии и събития присъства с одобрението на Румен Радев Московският и на цяла Русия патриарх Кирил. Той скандално се накара в президентството  на българския държавен глава, въпреки, че бе домакин на срещата, а  вицепрезидентът Илияна Йотова целуваше ръката коленопреклонно на летището на Гундяев. Недоволен от присъствието и позициите на Руската църква в България, Кирил премести тогавашния свой представител в София Филип Васильцев  и го изпрати като наказание при Башар Асад в Сирия, а в София докара своя представител при беларуския диктатор Лукашенко, за да стегне редиците, а това бе именно лицето с “красивото” име Змеев.
Той (Вассиан Змеев) до такава степен ги стегна, че на един от старшите и възрастни митрополити му се наложи в заседание на Св. Синод да се обърне към младшия си събрат – Видинския митрополит Даниил, който е краен путинофил и радикален екстремист за военното завладяване на Украйна от Русия с думите: “Дядо Данииле, ти си млад митрополит! Още не ги разбираш тия работи. Сега не сме с Москва. Като ни върнат – хубаво! Но, сега – не сме. Стой по-мирен!” Раболепното обслужване единствено на руския, а не на българския, камо ли на християните интереси, е внедрен до такава степен, че подобно изказване се произнася без проблем в днешния състав на Българския Св. Синод. Това означава, че Гестапото е прав!

Освен незабавното изгонване на Змеев от София, българското правителство в лицето на Николай Денков  и Мария Габриел могат само с едно свое постановление и един Акт от два параграфа

да преустановят функционирането на т.нар. “Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх”

Така ще възстановят и статута на храма “Св. Николай Чудотворец” (известен като Руската църква в София) такъв – какъвто е бил в Царство България. С Акт на цар Фердинанд през Първата Световна война той е одържавен и остава такъв чак до 1953 г., когато Димитровската Народна Република го подарява на Съветското посолство, което го отдава за ползване от Московската Патриаршия. Такива т.нар. “подвория” със същия статус Москва има само у нас и в Сърбия, която не е член на НАТО и на ЕС, но в България то се превраща в развъдник на руска агентура и се използва за хибридни атаки. А съществуващото уж Българско подворие в Москва – то изобщо не е българско. Просто е част е от Епархията на гр. Москва.

Едно от основанията правителството да върне държавния статут на Руския храм е, че там съществува паравоенна  въоръжена организация, наричана „Казашка станица“. Тя е основана в този храм лично от Кирил Гундяев през 2012 година. В обществото стана печално известна като бранител на МОЧА и  почетен караул пред мощите на руския светец Серафим Соболев.

Поведението на митрополити на БПЦ като Гавраил Ловчански, Йоан  Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокпски и Даниил Видински отдавна са пример за явни агенти за руско и путинско влияние сред вярващите. Не знаят ли службите кога например пристига на българска територия и преминава през наша граница санкционираният от САЩ и ЕС приближен на Путин руски олигарх Валерий Аркадиевич Алексеев – председател на т.нар. Международен фонд “Единство на православните народи” при Московската Патриаршия, който в България се представлява официално от Елисавета Миленова. Същият заедно руската посланичка Митрофанова и с руския “църковен” посланик на ГРУ Вассиан Змеев са посещавали някои български митрополии в последните  две седмици. Но мълчанието от страна на институциите е оглушително, вероятно защото Румен Радев и Десислава Радева обичат да кумуват на венчавки, извършвани лично от Вассиан Змеев в Руската църква в София. Докога контраразузнаването няма да анализира кои духовници се издигат на високи властови позиции в БПЦ? Това е от значение за националната сигурност, за каноническата чистота на Православието. Защо се проспиват смущаващи факти, че на висока позиция като втори викарий на Софийската епархия през юни месец т.г. е въздигнат в епископски сан свещеник от Кюстендил – Исаак. Той личен стипендиант на руския патриарх и възпитаник на Иларион Алфеев. А пък първи викарий на същата епархия е епископ Поликарп на чиито рождени и имени дни гост в Софийската митрополия му е лично Елеонора Митрофанова. 

След като позволяваме това да се случва, ще ни приемат единствено като задунайска част от състава на РФ.