Когато bТВ и Светослав Иванов ви кажат, че вали дъжд, отворете си прозореца и се уверете, че е напълно сухо навън

В нарушение на Етичния кодекс на българските медии, четири сайта бяха обвинени, че разпространяват „фалшиви новини“ от….световни медийни лидери

Когато гледате „120 минути“ с водещ  Светослав Иванов по bТВ и ви кажат, че вън вали дъжд, отворете прозореца и се уверете, че е напълно сухо.
 Доказателство можете да откриете в претенциозната рубрика „Провери фактите“, излъчена на 10 декември тази година. Тя е част от предаването „120 минути“, но в нея фактите явно се интерпретират така, както дяволът чете Евангелието.

В стремежа си да освети фалшиви новини, Светослав Иванов и Росен  Цветков създадоха фалшива новина, загърбиха фактите и обективността, нарушиха етичния кодекс на българската журналистика, оклеветиха колегите си. Тенденциозно и без основание в предаването посочиха четири подбрани от тях електронни издания: BREAKING.BG , Faktor.bg, Факти. Bg и Марица.bg като  разпространители на фалшиви новини. Не назоваха имената им, но по време на цялото предаване, в продължение на повече от седем минути показваха на голям екран публикации от тези медии и логата им.

120.jpg

 Общото между четирите издания са новини, с които се алармира, че има опасност от нов китайски вирус. Те са от 23 ноември тази година, но през същия период темата беше поставена с тревога в още над 20 български издания, в които беше коментирана и дискутирана повече от две седмици.

 Светослав Иванов и Росен Цветков напълно са игнорирали реалното съдържание в публикациите на четирите медии и са представили своя интерпретация, която представя въпросните издания като жълти медии, източник на неверни факти, а зрителите трябва да бъдат предупредени от вживелите се в ролята на цензури какво не трябва да четат.

 Каква е реалната картина:

 BREAKING.BG в публикацията си се позовава на два източника – БНР и АФП. Публикацията в сайта на Българското национално радио е от 23.11.2023 година, качена в 9,46 часа, със заглавие: СЗО иска от Китай повече информация за ново респираторно заболяване. Линк към материала https://bnr.bg/post/101911977/szo-iska-ot-kitai-poveche-informacia-za-respiratorno-zabolavane. Информацията в медията е на Агенция „Франс прес“ и се базира на запитване на Световната здравна организация-СЗО до властите в Китай.

Faktor.bg във публикацията си (https://faktor.bg/bg/articles/nov-zagadachen-virus-v-kitay) цитира три източника – британската телевизия Sky News, тайванската агенция FTV News и Световната здравна организация. И към трите източника са дадени активни линкове, а преводът е направен от редактор на изданието.  Няколко дни по-късно е пусната нова публикация, че опасенията не се потвърждават.

 Марица.bg също се позовава в публикацията си на АФП, БНР и  CNN.

 Fakti.bg се позовава на германската агенция ДПА, цитирана от българската БТА в материала си https://fakti.bg/world/834988-vsichki-gledat-kam-kitai-pekin-razporedi-vavejdaneto-na-prevantivni-merki. Два дни по-късно по същата тема е и публикацията на сайта: https://fakti.bg/world/835303-rast-na-respiratornite-zabolavania-v-kitai-no-nama-nov-patogen. В нея се подчертава, че нов патоген няма. 

 За всеки непредубеден журналист и читател става пределно ясно, че посочените издания не са си измислили красив сюжет, за да вдигат тиражи и заблуждават публиката си с анонимни писания, а добросъвестно са отразили какво пишат по темата световни и родни медии – ежедневна практика в бранша.  Именно заради това и СЗО  на няколко пъти от 23 ноември насам настоява Китай да предостави допълнителна информация, включително лабораторни данни за регистрираните епидемични взривове сред децата. СЗО препоръча неслучайно да се вземат профилактични мерки, включително ваксинация, носене на маски, спазване на дистанция от болните, изолация у дома докато трае заболяването и това може да се прочете и  днес на сайтът им.

В случая, уличавайки в някаква несъществуваща некоректност българските си колеги,  „120 минути“

набеди като разпространители на фалшиви новини авторитетни световни медии, агенции и СЗО.
Темата за евентуален нов вирус не е попаднала тенденциозно във въпросните издания. Разбираем и оправдан е интересът на света към китайските вируси. Именно от тази държава преди три години тръгна смъртоносният КОВИД -19, който отне милиони човешки животи, на други милиони жители на Земята нанесе тежки здравословни поражения, с които хората се борят и днес. Все още Китай не е дал задоволителни отговори за възникването на вируса. А като се добави и фактът, че комунистическият режим в Пекин контролира цялата държава и  информационните потоци, и не предоставя обективна информация, съвсем разбираемо е обществото да изпитва недоверие, повишен интерес и  голяма доза притеснение от появата на нов вирус.

 Нещо повече -  Светослав Иванов и Росен Цветков, в стремежа си да набедят българските си колеги, ги  посочиха като част от някакъв стар канал за дезинформация, който действал още от времето на КОВИД кризата. И пак без никаква конкретика и проверими факти. А явно забравят за подривната роля на bТВ  при възникването на КОВИД пандемията и хибридните прояви на „експерти“ от типа на доц. Мангъров, на които непрекъснато им се даваше думата, за да всяват паника и манипулират обществото.

 Опровергаването на уж фалшивата новина в предаването се случва 17 дни по-късно, като към датата на излъчването се цитират специалисти, които успокояват обществото, че опасност от нов смъртоносен вирус няма, но след като са проследили в развитие картината, а Китай е предоставил повече информация.

 На 14 декември главните редактори на  BREAKING NEWS, Faktor.bg, Факти. Bg и Марица.bg изпратиха искане за право на отговор до ръководството на bТВ и Светослав Иванов.

На 19 декември получихме писмо от Искра Владимирова, главен редактор на „Актуални предавания“. Според нея

не заслужаваме право на отговор,

защото в изпратеното искане до тях не се съдържали конкретни твърдения, които се оспорват като неверни.
Явно Владимирова  е подходила чиновнически и дори не си е направила труда да отвори визираните публикации в съответните издания и  да установи кое в тях е вярно или невярно. Със сигурност не е попитала Иванов и защо конкретно е акцентирал зрителското внимание върху точно тези издания без да е посочил, че се те позовават на реални проверими източници.
Ако тръгнем да правим медийни интерпретации в стила на Цветков и Иванов, основателно можем да попитаме – каква поръчка срещу оклеветените издания изпълняват двамата „борци за обективни новини“, а и защо ръководството на медията ги оставя безнаказано да мародерстват колегите си от екрана.

Не случайно през последните седмици bТВ се разтърсва от вътрешни скандали – уволнения, нови назначения, страх от съкращения заради слаби рейтинги и отлив на зрителска аудитория.

Може ли Светослав Иванов, Искра Владимирова и Росен Цветков да посочат как са спазени журналистическите стандарти и Етичния кодекс на българските медии?
Без да е потърсена реакция от медиите, които набеждават за автори на фалшиви новини. Ако следваме логиката на авторите в предаването „120 минути“ и тяхната началничка Искра Владимирова, трябва да обвиним и телевизия bТВ в разпространение на фалшиви новини, видимо от сайта й. Там на 29 юли 2023 година е публикувана „сензацията“ със заглавие : Нов китайски вирус, пренасян от кърлежи, се разпространява в Европа.
До момента потвърждение на тази информация, че кърлежи пренасят Ковид-19 няма нито от СЗО, нито от българските здравни власти.
Но явно критерият в „борбата срещу фалшивите новини“ е различен.
Заради отказа на право на отговор и нарушаването на Етичния кодекс на българските медии потърпевшите сайтове ще потърсим изчистване на името ни със сезиране на Съвета за електронни медии-СЕМ и други компетентни органи.

Стефан Ташев, главен редактор на BREAKING BG
Стойко Стоянов, главен редактор на Faktor.bg
Милен Ганев, главен редактор на Факти БГ
Васко Вълчев, главен редактор на  Марица БГ