Кои са най-големите звезди в света на е-спортовете

Отдавна отмина времето, когато видео игрите бяха просто хоби, което завладяваше вниманието на младежи и деца. Днес геймингът е индустрия за милиарди, а за най-добрите играчи той е професия на пълен работен ден.

Именно тук на сцената излизат електронните спортове или т.нар. eSports. Обяснено най-накратко, това е професионална дисциплина, която изправя едни срещу други отбори и играчи, играещи видео игри. В момента това най-често се случва при заглавия като League of Legends, DOTA 2, CS:GO, FIFA, Fortnine, Overwatch, StarCraft и други. В света вече съществуват различни eSports турнири, а наградните фондове стават все по-впечатляващи. Не е изненадващо, че все повече младежи мечтаят да бъдат професионални eSports играчи.

Букмейкърите също обръщат все по-голямо внимание на електронните спортове. Родни брандове като WinBet предлагат възможността да се залага на eSports, стига да имате познания в тази сфера. Залозите приличат на онези, които правим при спортове като футбола, например. Единствената разлика е, че тук говорим за видео игри.

В този текст ще ви представим някои от най-големите звезди в eSports за настоящия момент.

Йохан “N0tail” Зундстайн (DOTA 2)

Един от най-добрите DOTA 2 играчи на планетата, датчанинът “N0tail” е заработил вече повече от 7 милиона долара по време на кариерата си. За втора поредна година той изведе отбора си OG до победа в престижния турнир The International. 

Кайл “Bugha” Гирсдорф (Fortnite)

Fortnite се превърна в истинска сензация в света на гейминга, откакто играта дебютира през 2018 година. Днес това е едно от най-играните заглавия на планетата. Виждайки успеха на играта, нейният разработчик Epic инвестира милиони в организирането на различни турнири. Големият печеливш от тях се оказа “Bugha”, който не само показа, че е най-добрият, но и се превърна в млад милионер.

Петер “Dupreeh” Расмусен (CS:GO)

Когато говорим за шутъра от първо лице CS:GO, Петер Расмусен е един от най-добрите майстори в света. Също представител на Дания, Расмусен е главната движеща сила на своя отбор Astralis. Днес той е един от най-уважаваните CS:GO играчи в света. И един от най-богатите.

Лий “Faker” Сон-Хю (League of Legends)

Дори лаиците знаят, че азиатските играчи са едни от най-добрите в eSports. А когато говорим за стратегическата игра League of Legends, южнокореецът Лий Сон-Хю е сред най-доминиращите в света. “Faker” е считан не само за един от най-великите League of Legends играчи, но и за един от най-изявените eSports играчи изобщо. Малко са хората, печелили толкова трофеи и турнири, колкото Сон-Хю. Той е истинска легенда.

Иън “C6” Портър (Call of Duty)

Call of Duty е един от най-предпочитаните шутъри в света на гейминга, като това важи и за електронните спортове. Тук “C6” е един от най-изявените играчи и никой не може да оспори това. Иън Портър е трикратен световен шампион в тази дисциплина, като по време на кариерата си той е спечелил повече от 35 различни турнира. Безспорно северноамериканецът е сред най-големите Call of Duty майстори в света.

Джуна “Serral” Сотала (StarCraft 2)

Истински властелин на StarCraft 2, Джуна Сотала е един от най-добрите европейски eSports играчи. Роден във Финландия, “Serral” е първият StarCraft играч, който не е южнокореец, успял да спечели Световните серии. Това се случи през 2018 година, когато скандинавецът успя да прекъсне хегемонията на корейските играчи.

Брадли “Frosty” Бергстром (Halo)

Halo е един от най-популярните Xbox ексклузиви, а Брадли Бергстром е един от най-добрите в тази игра. Един от най-големите успехи на отбора му CLG дойде през 2016 година, когато тимът успя да триумфира по време на Световното първенство по Halo. Тогава играчите си разделиха солиден награден фонд от 1 милион долара.