Комисиите по външна политика и по отбрана в НС заседават по военната помощ за Украйна

БСП и „Възраждане“ се опитаха да отложат разглеждането

Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно заседание в парламента, на което разглеждат Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна с вносител „Демократична България“, както и Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносител ГЕРБ.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ обяви, че е необходим детайлен анализ и информирано решение. Народното събрание няма как да вземе аргументирано решение според него и затова предложи да се отложи разглеждането на двете проекторешения до момента, в който бъде представен детайлен анализ от Министерството на отбраната, иначе по думите му се говори за нещо, за което няма фактология и достатъчно информация.

Проблемът е изключително сериозен и не бива да се подхожда лековато към него, заяви Георгиев.

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че решението е закъсняло и трябва да се разгледа днес, както и че то е политическо.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че няма представители на службите – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се обсъжда просто с политическа цел, защото това по думите му прилича на политическа акция. Той също поиска отлагане на обсъждането.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев допълни, че министърът на отбраната Димитър Стоянов е в зала, след това прочете дневния ред и го подложи на гласуване. Същото направи и председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева. Дневният ред е приет, стана ясно след гласуването, и заседанието започна.

Атанас Атанасов представи от името на ДБ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Атлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ.

„Обновяването и модернизацията са продължителен процес“, подчерта той.

Дискусията по двата проекта на решение беше открита от Екатерина Захариева.

„Предстои зима, не се знае каква ще бъде ответната реакция на руската страна“, каза Атанасов.

„Твърдим, че искаме мир, пък същевременно вие казвате „дайте да дадем оръжие“. Мир може да се постигне чрез дипломатически средства, ние от „Възраждане“ категорично сме против и двете проекторешения“, заяви Ангел Георгиев. Според него не е помислено предварително какво ще се случи и би било редно първо да се помисли най-малкото за заместващ капацитет.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на „Продължаваме промяната“ и за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация, смята той. По думите му двете проекторешения трябва да се предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво можем да предложим на Украйна. /БГНЕС