Конфликтът в Донбас ескалира, Зеленски успокоява украинците

Няма глобални промени, не сме на прага на война, обяснява украинският президент

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

След вчерашното най-сериозно за годината изостряне на въоръжения конфликт в Донбас президентът на Украйна Володимир Зеленски и шефовете на главните силови ведомства побързаха да успокоят украинската общественост. Те заявиха пред журналисти, че няма никакви глобални промени, които да поставят Донбас на ръба на нова война, пише руският в. "Комерсант".

"Самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) твърди - и Москва е съгласна с нея, че украински диверсанти са се опитали да минат фронтовата линия. Киев настоява, че опит за нарушаване на статуквото са предприели въоръжени формирования на Руската федерация. Инцидентът стана часове преди заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Русия с цел да се обсъди липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения за уреждане в Донбас", посочва изданието.


"Брюксел категорично взе страната на Киев", добавя "Комерсант". "Тези опити за нападение от страна на въоръжени формирования, подкрепяни от Русия, са напълно в разрез със съгласуваното спиране на огъня, които все още не се спазва изцяло", се казва в коментар на Европейската служба за външни действия пред агенция Интерфакс-Украйна. НАТО е разтревожена от ескалацията в Донбас, която подкопава Минските споразумения и усилията за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Това заяви говорителката на Алианса Оана Лунджеску", пише "Взгляд".

"Лунджеску за пореден път заяви, че НАТО изцяло подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници. Освен това пактът призова Русия да изтегли войските си, да спре подкрепата за сепаратистите и да предприеме реални усилия за изпълнение на Минските споразумения", добавя електронният вестник.

"Кремъл се надява в най-близко време да си изясни подробностите на бойния сблъсък в Донбас и тогава ще може да се правят някакви изводи", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, пише "Вечерная Москва". "Кремъл изразява съчувствие във връзка със съобщенията за жертви от двете страни", е допълнил Песков, който категорично е отхвърлил мисълта, че Москва уж носела отговорност за станалото.

"Изострянето на ситуацията в Донбас - сериозните нарушения на режима за спиране на огъня и възможното използване на тежки оръжия, будят дълбока загриженост в ООН. Това заяви пред Съвета за сигурност на организацията заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари ДиКарло", информира "Московский комсомолец".

"При липса на устойчива политическа воля се появяват рискове да бъдат нарушени договореностите за примирие и насилието да продължи", е обяснила ДиКарло. "Артилерията ликвидира разделителната линия в ЛНР" и Украйна ще поиска от ООН да изпрати миротворци в Донбас, пише "Независимая газета".

Екипът на Володимир Зеленски се връща към идеята на предишния украински лидер Петро Порошенко миротворческа мисия на ООН да бъде разположена на цялата територия на Донбас до границата с Русия. Външният министър на Украйна Вадим Пристайко ще направи съответното изявление в Ню Йорк на фона на рязкото изостряне в Донбас. Той ще участва в утрешното специално заседание на Общото събрание за ситуацията в сепаратисткия регион, свикано по инициатива на Киев.

"Екипът на Порошенко няколко години се опитваше да внесе въпроса в дневния ред на Съвета за сигурност, но Русия - страна с право на вето върху решенията на Съвета, настояваше миротворците да бъдат разположени само по разделителната линия, а не на цялата територия на двете сепаратистки републики и по границата с Русия, както иска Киев. Споровете не доведоха доникъде. Сега може да започнат отново", пояснява всекидневникът.

"Сегашното изостряне на обстановката не е случайно. Настъплението целеше да провери дали президентът Зеленски е готов за по-нататъшни отстъпки и да принуди Украйна да преговаря с т. нар. народни републики в Донецк и Луганск", коментира Богдан Петренко от Украинския институт за изследване на екстремизма, цитиран в статията по киевското издание "Главред".

"Всички досегашни планове за уреждане на конфликта бяха написани за Украйна без Украйна. И сега, за да не се повтарят ситуации от рода на последните сблъсъци, Киев трябва да предложи собствен план, започващ от базовото ниво - реално спиране на огъня и наказания за онези, които нарушават този режим", смята Ярослав Юрчишин, зам.-председател на украинската партия "Глас".

Междувременно Киев подготвя няколко законопроекта с обща тема - "агресията на Русия срещу Украйна", съобщава "Независимая газета". Вестникът посочва сред тях обръщение на Върховната рада към парламентите на другите държави и парламентарните асамблеи на международните организации с оглед да бъдат осъдени продължаващата въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна, незаконната анексия на Автономна република Крим и град Севастопол, също и окупацията на някои райони от Донецка и Луганска области.

"Проектът е подготвен, доколкото датата 20 февруари 2014 г. - началото на кримските събития, се смята и за начало на руската агресия срещу Украйна. По повод годишнината украинският парламент смята да призове външнополитическите партньори на Киев да засилят външния натиск върху Руската федерация", уточнява "Независимая газета"