NASA ще спаси екипажа на МКС, ако Роскосмос не може - “Союз“ се връща на Земята празен

Руският кораб има сериозна повреда

Повреденият космически кораб "Союз МС-22" ще се върне на Земята в безпилотен режим, заяви ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов.

"Като се вземат предвид анализът на състоянието на космическия кораб, топлинните изчисления и техническата документация, се стигна до заключението, че космическият кораб "Союз МС-22" трябва да се спусне в безпилотен режим. В случай на особено критична ситуация на станцията възможността за използване на космическия кораб за спасяване на екипажа ще бъде определена с отделно решение на Държавната комисия." - каза Борисов.

"Полетът на космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франсиско Рубио се удължава със завръщането им на Земята с космическия кораб "Союз МС-23", каза Борисов.

Според ръководителя на Роскосмос представителите на НАСА са се съгласили със заключенията на Съвета на главните конструктори, който се проведе във вторник, и са потвърдили готовността си да окажат необходимото съдействие.

Той каза също, че космическият кораб "Союз МС-23", който ще върне екипажа, ще бъде изстрелян към Международната космическа станция (МКС) на 20 февруари в безпилотен режим.

"Държавната комисия взе решение за изстрелване на космическия кораб "Союз МС-23" на 20 февруари 2023 г. в безпилотен режим с доставка на товар до Международната космическа станция", заяви ръководителят на Роскосмос.

Повредата на руския космически кораб се случи на 15 декември. /БГНЕС, АФП