Корупцията и чакалите

Омагьосания кръг на задълбочаващата се политическа и ценностна криза е на ръба на национална катастрофа

проф. Георги Фотев

проф. Георги Фотев

проф. Георги Фотев

Въпросът към проклетия  състава на настоящия парламент, който е резултат на провалена , не поради природно бедствие, предизборна кампания не е кой е „За“ и кой е „Против“ корупцията. Декларативно   всички са против. Такъв  въпрос е налудничав. 

Въпросът към състава на парламента  е извънредно сериозен. Той би могло да бъде поставен от всяка парламентарна група, стига да има достатъчна смелост и доблест. Декларацията е максимално кондензиран свод от закони и решения срещу корупцията, която души българското общество. Не става дума за клетви или ирационални заклеймявания. Става дума за равенство пред върховенството на правото. Нищо повече, нищо по-малко. Необичаен парламентарен акт.

Ревнаха за противоречие с конституцията. (Глупави конституционалисти дърдорят за „разумния срок“. Това понятие не е самоочевидно. Ако се опитваха да определят в какво е разумността, никой не би казал, че са глупави). Необичайната Декларацията се налага от трагичното състояние на парламентарния политически състав, от непрозрачното обозримо бъдеще.

Омагьосания кръг на задълбочаващата се политическа и ценностна криза е на ръба на национална катастрофа. Да, катастрофа. До това води демагогията, политическия цинизма и непукизма. Знам какво говоря.

Декларацията  е допитването до състава на парламента. Формирането  на правителство е друг въпрос и друга политическа отговорност.

Същите тези, които имаха най-голяма принос за провалената предизборна кампания, наскачаха като чакали срещу Декларацията. Мрачна гледка. Гробокопачите на демокрацията и европейския път на Отечество не знаят какво правят, както се казва в Евангелието.