Ковачевски: Да отбележим достойно годишнината на Гоце Делчев, без провокации срещу България

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и отново заяви, че „МВР и правителството ще направят това възможно", предаде БТА.

"Искам да се обърна към всички тези патриотични сдружения и др., които искат да използват това събитие за провокации, както през изминалия период имаше провокации от отделни лица и групи, само с цел разстройване на отношенията и атмосферата в страната и отношенията със съседните държави, да се въздържат и да не използват подобни събития, за да създават странични ефекти в нашето общество. Голямото мнозинство от нашите граждани искат достойно и мирно празнуване на рождения ден на Гоце Делчев и МВР не трябва и няма да позволи отделни лица и подобни групи да попречат на това”, каза Ковачевски.

Той отново посочи, че в съответствие със заключенията на Съвета по сигурността към президента Стево Пендаровски и в съответствие с решенията на правителството, МВР е отговорно за осигуряването на мирно и достойно отбелязване на годишнината от рождението Гоце Делчев и всички законови процедури, ще бъдат извършени, за да могат тези, които ще поднесат цветя „чрез своите регистрирани делегации”, да го направят по най-достойния начин.

По-рано днес за спокойно отбелязване на 4 февруари призоваха и министрите на външните и вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и Оливар Спасовски, а от синдиката на полицейските служители в страната призоваха колегите си да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

В последните дни призив за стража на гроба на Гоце Делчев отправиха от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, а изданието "Плюс инфо" публикува снимки на разлепени листовки с текст "Властта предаде Делчев, народът не го дава", от Съюза на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ днес опънаха 20 метров транспарант с надпис "Гоце е Македония" на Студентския дом "Гоце Делчев" в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на заседание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изявление след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.

От началото на седмицата около църквата "Св. Спас" в Скопие има засилено полицейско присъствие, а от 18.00 ч. вчера са затворени улиците наоколо.