Кремъл твърди: Масово се записват в армията, готови са да отмъстят за "Крокус сити хол"

Кампанията за набиране на нови попълнения за руската армия става чрез социалните мрежи и чрез афиши по улиците

Повече от 100 000 души вече са сключили договор, за да служат в руските въоръжени сили от началото на годината, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

"В Москва и други руски градове броят на желаещите да постъпят на военна служба по договор във Въоръжените сили на Руската федерация значително се е увеличил. От началото на тази година повече от 100 000 души вече са се записали на военна служба по договор във Въоръжените сили на Руската федерация", заявиха от министерството.

Ведомството заяви освен това, че е имало значително увеличение на набирането на военнослужещи по договор след атентата на 22 март в концертната зала „Крокус сити хол“ в Подомсковието, предаде Франс прес. Според министерството тези нови попълнения в армията са се включили в нея, водени от желанието да отмъстят за жертвите на кървавото нападение.

Центрове за набиране на военнослужещи са регистрирали значително увеличение на броя на хората, желаещи да подпишат договор, за да служат с армията през изминалата седмица и половина, заявява руското министерство на отбраната.

В атаката срещу „Крокус сити хол“ бяха убити 144 души на 22 март. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. Това беше най-смъртоносното нападение в Русия от двайсетина години насам. Но руските власти начело с президента Владимир Путин правят връзка между Украйна и атаката, въпреки че Киев отрича тези обвинения.

Според руското министерство на отбраната новопостъпилите в армията по договор по време на интервютата са казали, че основната им мотивация, за да подпишат договора е било желанието да отмъстят за жертвите на трагедията в „Крокус сити хол“.

Кампанията за набиране на нови попълнения за руската армия става чрез социалните мрежи и чрез афиши по улиците, с които се рекламира дейността на армията и се обещават особено привлекателни условия на бъдещите военни, отбелязва Франс прес. В края на декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу установи като цел увеличаването на военните по договор на 745 000 души до края на 2024 г. от общо 1,5 милиона военнослужещи.

Паралелно с това Русия започна в понеделник и пролетната кампания за военна повинност за руснаци на възраст от 18 до 30 години. Руската армия казва, че тези новобранци няма да бъдат пращани в Украйна, но кампанията, която се организира на два пъти в годината, идва в момент, в който много руснаци се опасяват от нова мобилизация. Кремъл казва, че няма намерение да взима подобно решение.