Калоян Куманов: Трябва да прегърнеш акордеона, за да свириш на него

Как да полагаме малки ежедневни усилия да променим нагласите си така, че да живеем в света на изкуството и високата култура - за това разговаря днес във във Видимо и невидимо за забавноразвиващи се Иван Владимиров- Нав и най-известният български акордеонист Калоян Куманов.

Акордеонът е инструмент за избрани, той е единственият инструмент, който трябва да прегърнеш, за да свириш на него. Когато се научиш, ставаш виртуоз и на инструмента живот, споделя Куманов. Когато хората постигат успех благодарение на таланта си, имат определени визия и ценности, но ако ги саботират, бързо се отказват. Ако обаче го постигат благодарение на системни усилия, на постоянство, истински успяват. Казвам и на моите ученици: сега трябва да си тръгнете от мен, да забравите за мен, да се отречете от мен, за да можете да ме надраснете. Човек трябва да съумее да отлети от гнездото навреме. 

Много е тъжно когато хората казват:това не ми е интересно, или не ме кефи еди-какво си. Ами направи си го интересно,  никой няма да ти прати кофа с вдъхновение и мотивация" - споделя формулата си за успеха акордеонистът. За него е много важно артистите да бъдат достъпни за хората, защото ако не се занимават с изкуство заради тях, го правят "заради някакви други неща".

Какви - ще разберете от разговора на Иван Владимиров-Нав с Калоян Куманов: