Минеков: Ако директорът на Народния театър не може да излезе от блатото, да напусне

Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред журналисти по време на брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Актрисата Албена Колева обясни, че е публикувала апел и заяви, че има опасност в Народния театър да се стихне до крайности. “Вие сте принципал и трябва да вземете отношение. Избират се директори, които избират съдбата на цели театри все едно са го купили”, отбеляза тя и поиска министърът да изрази становище по отношение на проблемите в Народния театър.

Минеков подчерта, че е взел достатъчно ясна позиция. “Това, което се случи в Народния театър е абсолютно безобразие, възмутен съм. Той обясни, че режисьорът Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. “Това е унизяващо”, подчерта той. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци. “Става дума за насилие, което не прекъсва”, категоричен е той.

“Ще изчакам още малко, едното от моите очаквания са резултатът от проверката. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Решението е в директора. Ако не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено“, съобщи той. Служебният министър подчерта, че не си поставя срокове за реакция и допълни, че всичко е в ръцете на Васил Василев. Той го призова да направи необходимото или да напусне.