Наградиха най-добрите есета в конкурса „Вяра-наука-авторитет“ посветен на проф. Пламен Цветков

На 15 ноември, петък, Нов Български Университет обяви резултатите от конкурса „Вяра-наука-авторитет“, организиран в памет на проф. Пламен Цветков. 

Дългогодишен преподавател и изследовател,  проф. Цветков бе един от малкото историци, дръзнали да развенчават митовете в българската история и особено фалшификациите и лъжете, свързани с Русия.

Предал своите знания на поколения от млади хора и оставил забележителна и оригинална книжовна продукция, тя е широко достояние и източник на вдъхновение и след неговата преждевременна смърт.

Като дълбоко вярващ човек, за проф. Цветков вярата и науката бяха нещо съвместими, доколкото те имат една обща цел, която постигат по свой начин – истината. Освен това постулираните от вярата етични принципи, валидни за всекидневния живот, са неразделна част от научните изследвания на професора.

С оглед значимостта на отношението вяра и наука за проф. Цветков, те станаха и надслов на тазгодишния конкурс, в който взеха участие само докторанти и постдокторанти на НБУ. 

Конкурсът се провежда за втора поредна година, смята се че привлича млади хора от университетите, а и занапред ще привлича съмишленици от България и чужбина.Тричленна комисия, в състав  проф. д-р Румен Генов, проф. Рая Заимова, д.н.гл. ас. д-р Методи Методиев, обяви най-добрите есета по време на специална вечер посветена на забележителния учен. Бяха представени резюмета на наградените есета от докторантите - I награда - Вела Костадинова – докторант, Великотърновски у-тет, II награда –Кемал Рашид – докторант, Нов български у-тет, III награда - докторант Ивайло Сяров - НБУ.

Наградите връчи ректорът на университета проф. Пламен Бочков. Всички те ще бъдат  публикувани он-лайн.

zala_pl_cvetkov.jpg

Събитието се състоя в корпус 1, аудитория 214, която от 2016 година носи името на проф. Пламен Цветков.

Изненадата на вечерта бе новината, че в памет на авторитетния учен млада пловдивчанка е направила сайт, в който са публикувани статии и материали, свързани с неговата преподавателската и изследователска дейност.