Триумф на свободния дух: Кристо сбъдна от отвъдното мечтата си

Мечтата на Христо Явашев-Кристо по замислена преди 60 години идея се сбъдва - Триумфалната арка в Париж e опакована, като официално проектът трябва да бъде финализиран на 18 септември. За жалост творецът почина миналата година и няма да го види реализиран.

Проектът, който беше отложен с година заради епидемията от коронавирус (а преди това имаше и едно преместване от пролетта за есента, за да се съобрази с птици, които гнездят в арката) се ръководи от Владимир Явашев, племенникът на Кристо, който работи заедно с него почти 30 години.

Екип от 140 души, включително 95 алпинисти, спусна в неделя първите ленти от сребристо-синкав синтетичен плат с широчина 8 метра, които ще бъдат прикрепени с червени въжена към съоръжението, издигащо се над Гроба на Незнайния воин на Франция.

Инсталацията L'Arc de Triomphe, Wrapped ще продължи до 3 октомври и ще е достъпна за всички безплатно.

Разходите на проекта се оценяват на около 14 млн. евро и се покриват изцяло от организаторите.

Събитието в Париж е съпроводено с изложби и културни събития в града, страната и в чужбина, включително в България.

По този повод вълнуващ пост публикува на страницата си във Фейсбук Tod Gechot:

„Франция сбъдва мечти и след смъртта! 
   Кристó опакова Триумфалната Арка в Париж. Символа на величието за всеки французин, беше предоставен в ръцете на един художник, "чужденец" и бежанец ! С един молив и скицник започва новият живот на Христо Явашев от улицата на Великия град! И когато се превръща в Кристò, го напуска без да се завърне никога повече за дълго. 
   Художника от български произход Кристо, става световно известен американски артист от Ню Йорк. Той няма никакви заслуги към Франция или френската култура. 
   Днес Триумфалната Арка в Париж е негова. Един голям народ предостави своето най-скъпо на един художник... Мястото, на което празнува своите победи и почита своите герои. Мястото, където гори Вечния огън на нацията, сърцето си! 
   От отвъдното, ръцете на гениалния художник я поставиха на пиедестала на абсолютния смисъл, превърнаха я в гениална творба на изкуството, без да покътнат материала. Напротив! Опаковаха го. За кратко премахват очевидното, за да се изпълни отново със съдържание, което не сме забелязвали преди, заради рутината на нашите възприятия. Облечена в ефирни платове, Арката ще полети от градския пейзаж в световете на нашето въображение, като в гигантска картина на Марк Шагал... 
  Обиталището на Националния флаг и Вечния огън на загиналите герои няма да съществува за две седмици, за да може един художник да ги превърне в свое произведение на изкуството. 
   Не е ли прекрасно! Бежанец, нефранцузин и пренесъл се в отвъдното! Още по-силно...
  Какъв триумф на свободния дух! Най-влиятелната творба на 21ви век.