Фестивалът в Кан бе помрачен от разкрития за насилвани жени от френски продуцент

В Кан официално започна 77-ият филмов кинофестивал. Бляскавото начало, изпълнено с ярки звезди, които преминаха по червения килим на Лазурния бряг, бе помрачено от нови разкрития за насилвани жени от френската киноиндустрия.

Мерил Стрийп – най-голямата звезда на червения килим в Кан и четирикратна носителка на наградата "Оскар" добави още една престижна статуетка в колекцията си – почетната "Златна палма" на филмовия фестивал.

На откриващото дефиле погледите приковаха 86-годишната легенда Джейн Фонда, момичето на Бонд Ева Грийн и кучето-актьор Меси.

Но не всичко в Кан е звезден блясък и суета. В навечерието на събитието девет жени обвиниха френския филмов продуцент Ален Сард в сексуални посегателства и изнасилване. Според публикациите във френската преса повечето от деянията датират от 80-те и 90-те години на миналия век и не са съобщавани досега.

Председателят на журито и режисьор Грета Геруиг подчерта, че гласът на хората, които се чувстват жертви, трябва да се чува.

"Аз наблюдавам промените в американската филмова индустрия, след като движението "Ме Too" започна. Важно е този разговор да стане по-широк. Мисля, че той движи всичко в правилната посока", каза Геруиг.

22 филма се състезават в основната програма в Кан. Сред тях са: най-новата лента на Франсис Форд Копола "Megalopolis", очакваният блокбъстър "Furiosa", последният режисьорски опит на Кевин Костнър - "Horizon: An American Saga", "Kind Of Kindness" на Йоргос Лантимос и др. Лазурният бряг е домът на световното кино до 25 май.