Книга събира трите стихосбирки на Яна Язова


„Събрани стихотворения“ е книгата, която за първи път събира на едно място произведенията от трите стихосбирки на Яна Язова, съобщават издателите от „Изток-Запад“.

По думите им стихосбирките „Язове“ (1931), „Бунт“ (1934) и „Кръстове“ (1934) имат само по едно издание. В „Събрани стихотворения“ са поместени още всички по-късни творби на Яна Язова, които са публикувани във вестник „Литературен глас“, „Вестник на жената“, в двата сборника „Сноп“, издадени от Клуба на българските писателки. Други стихотворения, са взети от машинописа „Язове. Избрани стихотворения“, съхранен в две машинописни копия във фонда ѝ в Централния държавен архив.

„Постсимволизъм, сюрреализъм, древногръцка мъдрост, чувственост и удивление от краткостта на живота, пожари на незаглъхваща страст – такъв е поетичният мир на Яна Язова – различната страница в българската поезия от 30-те години на ХХ век“, разказват издателите, цитирани от БТА.

Яна Язова е псевдоним на родената на 23 май 1912 г. Люба Тодорова Ганчева. Баща ѝ Тодор Ганчев е доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария. Майка ѝ Радка Бешикташлиева е дъщеря на известен търговец от Цариград. Прадядото на Яна – Христо Стоев Дрянков, е вуйчо на Христо Ботев и съратник на Васил Левски. 

Писателката издава стихотворни сборници, чиято тема най-често се свързва с чувствения живот на жената, природните стихии и националната съдбовност. В прозата си Язова показва творческо пристрастие към историята. Тя създава и първия исторически роман с небългарска тематика – „Александър Македонски“.

Деветосептемврийските събития от 1944 г. бележат прелом в съдбата и работата на Яна Язова. Обречена на изолация в продължение на три десетилетия, тя създава и историческата трилогия „Балкани“, състояща се от романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“. Книгите са завършени през 1962, като приживе авторката предлага за печат „Левски“. Въпреки че е препоръчан с високи оценки от писателите Димитър Талев и Георги Томалевски, романът е отхвърлен. По-късно, 13 години след смъртта на писателката през 1974 г., той е отпечатан, подготвен по чернови.