Режисьорът на "Второто освобождение": Русия винаги се е държала господарски с нас

"Второто "освобождение“ е документален филм за съветската окупация на България от есента на 1944 година до зимата на 1947 година.

"Когато правихме този филм, решихме, че той ще е изцяло и единствено само от хроники и документи. В него няма нищо друго", подчерта режисьорът на филма Светослав Овчаров пред БНР:

"Ние се занимаваме с това да поставим тези документи в определения контекст на времето, а публиката трябва да си направи изводите сама".

"Трите години, в които България е окупирана от Червената армия, донасят най-голямата продоволствена, икономическа, финансова и политическа криза в новата българска история", поясни историкът проф. Евелина Келбечева:

"Този архив, който ние отворихме с професор Овчаров и със съдействието на доцент Михаил Груев от Държавна агенция "Архиви“, фактически са документи на Съюзническата комисия, които дълго във времето са отлежавали в архива на Министерство на външните работи и ние всъщност сме първите, които отворихме този архив и го направихме публично достояние чрез този филм".

"Отношението на Русия спрямо България винаги е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено желание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго поведение винаги е било наказвано", посочи още режисьорът на филма.