Брегович: Комунизмът ни е много по-добър от комунизма ви!

По комунизма съм свирил на няколко концерта в България. Вашата полиция беше доста по-сурова. Като че ли нашият комунизъм беше по-гъвкав от българския. Но според мен, ако погледнете назад, това е най-хубавият период, който сме имали в историята.

Това каза в интервю пред бТВ преди концерта си на 19 декември в зала "Арена Армеец" Горан Брегович. Безплатно образование за всички, социални осигуровки за всички, имаше работа за всички, добави големият музикант.
„Спомням си, че когато донесох първия си хонорар от музика, татко ми каза: „Надявам се, че няма да се занимаваш с тази циганска работа!" Аз все още съм в циганската работа", разказва той. С емблематичната група „Биело Дугме" Горан Брегович става идол в цяла Източна Европа. Напуска я, когато са на върха.
„Не можеш да правиш това цял живот. Дори и хайверът омръзва след известно време. И тогава искаш сирене по шопски. То ти е по-вкусно", мотивира се Брегович.

Кръстникът на балканската музика и неговият "Оркестър за сватби и погребения" ще нажежат до червено зала "Арена Армеец" на 19 декември. Публиката очаква фурора от 2012-та на същото място. Тогава залата се тресеше от аплодисменти и тропане с крака, докато пееше със съседите "Калашников" и "Месечина". Броени дни преди Коледа народът ще чуе и песни от последния албум на Брегович "Champagne for gypsies" ("Шампанско за циганите").