Какво е привличало Моцарт да се връща толкова често в Прага?

FORTISSIMO Фамилия загърбва *детето-чудо*, за да ни представи по-зрялата гледна точка към изкуството на Моцарт

На 29 май от 19:00 часа в зала България академията на FORTISSIMO ще се потопи в света на Моцарт. "Моцарт в Прага" обаче поглежда на композитора по необичаен начин. "Детето-чудо" остава на заден план, за да отстъпи място на по зрялата гледна точка към изкуството на Моцарт и по-специално, периодът му в Прага. На сцената ще чуем арии из оперите “Сватбата на Фигаро” и “Дон Жуан” в изпълнение на солистите: Ралица Ралинова (сопран), Валери Турманов (баритон), Пламен Кумпиков (бас). Също така ще чуем и музикантите от Софийска филхармония, които под диригентството на Максим Ешкенази ще изпълнят “Пражката” симфония на Моцарт – Симфония N 38, а актьорите Владо Пенев и Ана Пападопулу ще преведат зрителите през един от не толкова популярните етапи от живота на Моцарт, а имено посещенията му в чешката столица Прага. 

Какво е привличало толкова силно композиторът и го е карало да се връща в Прага? Отговорът на този въпрос и още много интересни факти ще може да научите от новия проект на Фортисимо Академия – “Моцарт в Прага” на 29 май, от 19:00 часа в голяма зала “България”.

Фортисимо Академия е част от образователната програма Фортисимо Фамилия, основана от Максим Ешкенази, реализирана с подкрепата на Софийска Филхармония и фондация "Америка за България".

Музикално-образователната платформа FORTISSIMO ФАМИЛИЯ продължава да работи в посока опознаването на класическата музика от малки и големи слушатели. В рамките на новата си серия концерти за възрастни - FORTISSIMO АКАДЕМИЯ, вече бяха представени Вивалди и Монтеверди, а с помощта на музиканти, певци и актьори, слушателите имаха възможност да се потопят в дълбочина в тяхната музика, както и да разберат нейния контекст и история, от която е проворикано създаването й.