Крепостта "Царевец" ще бъде сцена на спектакъла-шедьовър "Борис Годунов"

Декорът за постановката включва живи брези, руски православни икони, релси в кървавочервено и три живи коня

На 31 юли и 1 август от 21 часа жителите и гостите на Велико Търново ще съпреживеят на открито в историческата крепост "Царевец" шедьовъра на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Тя ще е и своеобразен афиш на летния оперен фестивал "Сцена на вековете", пише "Дневник".

Грандиозният проект е идея на режисьора Пламен Карталов с участието на солистите, оркестъра, хора, производствените и техническите служби на Софийската опера.

Спектакълът е режисиран за открита сцена, премиерата му беше миналото лято пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Декорът за постановката включва живи брези, руски православни икони, релси в кървавочервено, карта на Руската империя от времето на цар Борис Годунов, руска печка, три живи коня, яхнати от жандармеристи.

Преди представленията ще звучи 3-минутен запис на църковни песни на покойния Борис Христов, а монах с клепало ще възвестява началото. Тази версия се отличава с още нещо - финалът ще е възшествие през храма вместо смърт на владетеля.

В спектакъла са ангажирани само български певци, които, с изключение на Димитър Станчев, за първи път участват в "Борис Годунов". Ролята на руския цар ще бъде изпълнена от Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Диригент ще е Борис Спасов.