Микс от стилове и големи имена за Австрийските музикални седмици

От класика до блус, поп, джаз, фънк и рок предвиждат концертите в 8 града - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Велико Търново, Габрово

Австрийските музикални седмици в България, организирани от Австрийското посолство и Виенски клуб, ще се проведат за 19-и пореден път от 23 април до 21 май. Програмата на фестивала включва 14 концерта в 8 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Велико Търново, Габрово. Под мотото „Шансове и пътища“ културното събитие обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху творчеството на австрийски композитори, които по различни причини са напуснали родната Австрия и са живели и творили в чужбина, както и на композитори, които са избрали Австрия за втора родина и са постигнали успех и признание, а творчество им се е превърнало в част от австрийската музикална култура.

Концертът за откриването на фестивала е на 23 април в зала „България“. Софийскатафилхармония с диригент Мартин Пантелеев и солистите от Австрия Роберт Бауерщатер (виола, Виенски филхармоници) и сопраното Каролине Йестед ще изпълнят произведения от Игнац Плейел, Егон Велес и Антон Брукнер.

В програмата на фестивала участват шестима солисти от Австрия, известните музикални ансамбли квартет „Лиси“ и трио „Фогл“, диригентът Рафаел Шлюселберг. Композиторът Иван Ерьод ще присъства лично на премиерата за България на две негови творби в рамките на заключителния концерт на 21 май в гр. Пловдив.

Както всяка година освен класическа музика фестивалът включва и други жанрове - микс от стилове от блус до поп, джаз, фънк и рок съдържа концертът на Мийна Крайл и нейните музиканти Крис Филмор (китара), Йорис Хендрик (бас) и Франк Кортес (барабани). Концертите са в София, Бургас и Варна.

Фестивалът се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, с медийното партньорство на БНТ и БНР. Спонсори на фестивала са Мтел, Райфайзен Банк, EVN, M&BMExpress, Knauf, GRAWE, Kapsch, Bulstrad, OMW.

Пълна информация може да се намери на страницата в интернет www.amw.bg както и във facebook: https://www.facebook.com/amw.bg