Райна Кабаиванска: Музиката ми дава сила, тя ме крепи

Ученици от цял свят ще пеят по случай 80-годишния юбилей на оперната прима

Юбилеен концерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта" подготвя оперната прима за своите български почитателите.

Ученици на Кабаиванска пристигат от цял свят, за да пеят по повод 80-годишнината на оперната прима, съобщава Нова ТВ.

Културното събитие ще се състои на 18 декември в зала 1 на Националния дворец на културата в столицата.

Примата сподели, че е изключително развълнувана от вниманието на публиката. Тя обаче сподели, че не е оптимист за развитието на културата в модерния свят, пише “Дарик”.

„Светът вече не е на вълна култура и абсолютно не е на вълна опера, уви. Може би още в САЩ, Австрия и Германия правят много за културата. Другите страни са в голяма криза. Музиката, това ми дава живот, дава ми вяра и ме поддържа", споделя оперната певица.

Кабаиванска каза, че въпреки че не познава добре действителността, в която живеят българите, се радва на това, че всеки е свободен да изразява себе си:

„Аз живея един доста затворен, хотелски живот в България. Така че нямам представа от действителността всъщност, но най-важното е, че сега ние можем да си кажем всичко. Слава Богу, че съм пяла през живота си, защото когато си отварях устата, винаги нещо грешно казвах. Така че, слава Богу, че си отварях устата и за да пея".

Над 150 музиканти ще участват

В концерта на оперната прима на 18 декември ще участват 13 артисти от школата Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера, под диригентската палка на Найден Тодоров.