"Варненско лято" започна с „Да живей България!“

До 11 юни морската ни столица ще е домакин на най-добрите постижения през изминалия театрален сезон

"Да живей България!“, скандира публиката на крака заедно с героите от „Хъшове“ при официалното откриване на 23-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Постановката на Александър Морфов, която вече 10 години пълни салоните, е участвала във фестивала и през 2005 г., а в тази година се играе в два поредни дни.

До 11 юни Варна ще е домакин на най-добрите постижения през изминалия театрален сезон, които ще се представят на 4 различни сцени в града. Включени са 30 заглавия, подбрани от селекционера проф. Ромео Попилиев. Сред тях са „Жана Д’Арк“ на Габровския театър с режисьор Петринел Гочев, „Йерма“ на „Българска армия“, „Фантомна болка“ на 199, „Опасни връзки“ на ДТ “Стоян Бъчваров“, „Антигона“ на Театър „София“.

В международната селекция се открояват „Орхидеи“ на нашумелия режисьор Пипо Делбоно и „60-те: Златните години“ на режисьора Ян Микулашек, спечелил награда за най-добро представление на Прага за 2014 г. Сред нестандартните спектакли е „Дистанция“ на „Marrafa vzw“ – Брюксел, оригинална смесица между нямо кино, танц и пантомима. Той ще се играе на 9 юни в галерия „Графити“.

Фестивалът тази година съвпада със 70-годишнината на Младежкия театър, с 25-ия юбилей на Малък градски театър „Зад Канала“, четвърт век ще отпразнува и Театралната работилница „Сфумато“. Постановката „Контрабасът“ на Валентин Ганев ще отбележи 15 години на сцената и във Варна ще се играе за 250-и път.