Курти: НАТО и Съвета на Европа са крайъгълни камъни на демократичния мир в Европа

Албин Курти

Албин Курти

Косовският министър-председател Албин Курти подчерта значението на НАТО и Съвета на Европа като крайъгълни камъни на демократичния мир в Европа по време на посещение в Берлин, съобщи РТК.

В речта си по време на събитие, организирано от Германската социалдемократическа партия в сградата на германския Бундестаг по повод 75-годишнината на Съвета на Европа, Курти изтъкна трансформиращата роля на тези институции в европейската история от създаването им през 1949 г.

Описвайки НАТО и Съвета на Европа като жизненоважни стълбове на демократичния мир на континента, Курти подчерта значението на тези институции за осигуряване на подкрепа на гражданите, стремящи се към освобождение и независимост.

„75 години след създаването на Съвета на Европа, 25 години откакто НАТО, заедно с Германия, влезе във война, за да защити и спаси гражданите на Косово от ужасите на масовите кланета, убийства, изнасилвания и масова депортация. 2024-та е годината, в която последната демокрация в Европа, която все още не е член на Съвета на Европа, трябва да се присъедини към него“, заяви Курти.

Премиерът се позова на пътя на Косово към демокрацията и усилията му да се присъедини към Съвета на Европа. Той изтъкна ключовата роля на НАТО, особено в сътрудничество с Германия, за защитата на Косово от жестокости като масови кланета, убийства, изнасилвания и депортиране.

Той също така подчерта ангажимента на Косово да отстоява демократичните ценности, върховенството на закона, защитата на правата на човека и благосъстоянието на малцинствените общности. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри присъединяването на Косово на 16 април, проправяйки пътя за окончателното одобрение от Комитета на министрите на 16 май. /БГНЕС