Лъчезар Богданов: Бизнесът и държавата трябва да споделят тежестта от удара, нанесен от Covid-19

Каквито и мерки да се вземат, ще има поражения от тази криза, убеден е икономистът

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов

Бизнесът и правителството трябва да споделят тежестта от удара, нанесен от коронавируса върху икономиката. Това заяви пред БНР главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов.

Той каза, че когато се помага на бизнеса, това трябва да се прави с ясната идея, че целта е да се подкрепят тези компании, производства, които се опитват да се адаптират и да се борят, и ще искат да оцелеят… В този смисъл подкрепата на заетостта е едно от най-важните неща“.

Богданов предупреди, че след решението държавата да поеме за три месеца 60% от заплатата на служители, останали без работа, част от бизнеса ще освободи работници с обещанието да ги наеме отново, след като  премине шокът, за да си спести останалите 40% от възнагражденията им. 

„В крайна сметка икономиката ще се рестартира, ще имаме, макар и с адаптация и известно преструктуриране, нужда от хора, които да са квалифицирани, подготвени да вършат добре работа. Не всички предприятия ще могат да вземат добрите си работници, ако предприемат такава стъпка към тях“, посочи икономистът.

Богданов е категоричен, че част от бизнеса няма да се възстанови веднага, ще има и фалити. Според него, каквито и мерки да се предприемат, няма как се да изтрие тази криза от балансите и да няма негативен ефект. 

„Очевидно, каквито и мерки да се предприемат, те трябва да са насочени през прилагането на два критерия – споделяне на цената… и подкрепа за тези компании, производства, които се опитват да се адаптират, да се борят и ще искат да оцелеят и работят след тежките ограничителни мерки“, каза той. 

Според него, разумният вариант е за известен период от време тези предприятия да бъдат подкрепени, за да задържат заетостта и да могат да са готови след първоначалния шок и вероятното разхлабване на ограничителните мерки икономиката да се рестартира, да има капацитета да бъде отново конкурентоспособна и да се възстановява. 

„Искания за пълни компенсации и инструменти, които тотално да премахнат негативния ефект са нереалистични“, каза Богданов.

Той предупреди за риска някои компании, които не са здрави и са губещи, и то преди кризата, да бъдат по някакъв начин пробутани или спасени с държавна помощ. „Това не трябва да се допуска“.

Не знаем дали е достатъчно, каза Богданов, визирайки обещания ресурс от 0,5 млрд. лв. за повишаване на капитала на Българската банка за развитие, за да помогне на компаниите чрез гаранции за банкови портфейли и влизане чрез дялов капитал. Той добави, че все още има много неясноти по тези мерки.