В Латвия демонтираха и последния голям съветски паметник

Скулптурата беше свалена от пиедестала

В град Резекне, в източната част на Латвия беше премахат последният голям съветски паметник в страната, съобщи националният латвийски канал LSM.

Демонтажът на монумента на съветските „войници-освободители“, известен като „Альоша“,  започна в 5:00 ч. сутринта на 10 ноември. Около 8:30 ч. скулптурата беше свалена от пиедестала, след което продължи работата по премахване на основата на паметника. Около него беше поставена ограда, както и дежурен екип от полицаи.

Движението на пешеходци по съседната улица не беше ограничено.

В Латвия проблемът с паметниците от съветската епоха години наред беше обект на спорове и протести от страна на рускоезичната общност. Наскоро, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, латвийската страна прие закон за премахване на всички съветски паметници, с изключение на поставените в гробищата и тези, под които са погребани тела на загинали. В закона беше поставен срок до 15 ноември да бъдат демонтирани всички паметници, попадащи под неговата санкция. Това предизвика недоволство сред руската общност.      

В Резекне демонтажът премина спокойно, за разлика от Даугавпилс – също с преобладаващо рускоезично население, където се стигна до протест.  

По-рано кметът на Резекне Александър Барташевич заяви, че демонтажът на „Альоша“ е „голяма грешка на държавата“, която не се одобрява от повечето жители на града. Той обаче призова гражданите да не провокират полицията.

В столицата Рига през август беше демонтиран големият монумент на „освободителите“, разположен в Парка на победата. Основният му елемент представляваше 79-метров обелиск.

В края на октомври беше демонтиран памятникът „Защитниците на Лиепая от 1941 г.“.

През нощта на 31 октомври бяха премахнати два съветски паметника в Даугавпилс.

Превод Faktor.bg