Латвия спря от ефир руска пропагандна телевизия

Неин собственик е Дмитрий Кисельов, който е в списък със санкционирани от Европейския съюз лица

собственикът на "Ар Ти" Дмитрий Кисельов

собственикът на "Ар Ти" Дмитрий Кисельов

Латвия заяви, че е спряла от ефир руската телевизия "Ар Ти" заради това, че разпространява "пропаганда" и е свързана с Дмитрий Кисельов, известен като медийния палячо на Путин, който е в списък със санкционирани от Европейския съюз лица, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Медийният регулатор на Латвия каза, че контролираната от руските власти телевизия се е опитвала да представи балтийската страна като провалена държава и че латвийските служби за сигурност са я определили като най-влиятелния пропаганден канал на Русия в Западна Европа.

Латвия е забранила седем канала на Ар Ти, които излъчват новини и актуални предавания, защото са контролирани от Кисельов, който ръководи руската държавна информационна агенция "Росия сегодня", заяви регулаторът.

Кисельов е включен от ЕС в списък със санкционирани лица заради предполагаемата си роля в насърчаване на пропаганда в подкрепа на извършената от Русия анексия на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

Латвия каза, че ще уведоми медийните регулатори в останалите страни от ЕС за своето решение, и ги призовава също да спрат от ефир "Ар Ти", съобщава БТА, позовавайки се на световните агенции.