Лайчак: Сърбия и Косово тълкуват различно подписаните споразумения

Тожй се надява на среща между сръбския президент и косовския премиер

Мирослав Лайчак

Мирослав Лайчак

Един от проблемите в диалога между Сърбия и Косово е, че постигнатите споразумения се четат различно от Белград и Прищина. Това заяви специалният пратеник на ЕС по диалога между двете балкански държави Мирослав Лайчак в предаването "Kallxo Pernime".

„Осем месеца работим по този документ, за да се изясни кой за какво точно отговаря и до кога трябва да изпълни поетото задължение. Първата стъпка вече е реализирана и това е сръбската компания „Електросевер“, която ще бъде лицензирана и ще започне да работи в рамките на косовското законодателство и ще доставя електроенергия на четири общини в северната част на Косово“, каза Лайчак.

Споразумението съдържа много конкретни дати до юли 2024 г., но повечето детайли трябва да бъдат изпълнени преди това.

Според косовските медии Лайчак е напуснал Прищина окуражен, тъй като и на трите си срещи с високопоставени косовски лидери е чул изявления в подкрепа на диалога и участието на косовското правителство в него. Той потвърди, че съвместната декларация за изчезналите по време на войната в Косово лица е в процес на финализиране.

Посредникът в диалога се надява на съвместна среща между сръбския президент и косовския премиер до края на лятото, но подчерта, че европейската страна настоява срещата да бъде продуктивна.

Припомняйки двете срещи между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти през юни и юли миналата година, той заяви, че те не са били много конструктивни, поради което тогава европейският посредник се ангажира да засили индивидуалните срещи с тях, за да стигне до следващата среща на високо политическо ниво.

„ЕС не иска двамата лидери да се срещат и да се критикуват. Искаме лидерите да се срещнат и да се споразумеят по важни за гражданите на Косово и Сърбия въпроси. Затова работим по подготовката на нова среща.

Списъкът със задачи на правителствата на двете държави все още не е изпълнен.

„Не искам да представям този списък публично, споделям го само със страните членки и когато говорим с тях, в случая със Сърбия имаме глава 35, а за Косово имаме други механизми“, каза той.

Създаването на Съюза на сръбските общини е задължение, което Косово пое, потвърди той, напускайки Прищина.

Лайчак сподели, че е припомнил на лидерите много добре познатия принцип в международното право, според който договореното трябва да се изпълнява.

„Така че това не е искане от Брюксел, а нещо, за което страните в диалога Косово и Сърбия се споразумяха и, както казах, нашата позиция като ЕС е да се изпълни договореното“, каза той.

Що се отнася до споразумението за регистрационните табели на автомобилите, Лайчак заяви, че има работна група, която вече е предложила няколко варианта, но двете страни все още не могат да стигнат до взаимно приемливо решение. /БГНЕС