Спортни или елегантни? Изберете мъжки сандали

Какъвто и да е вашият лайфстайл, със сигурност имате поне един чифт мъжки сандали в своя гардероб. Но за разлика от  другите типове обувки, които избираме внимателно и прецизно, те не се ползват със същото "уважение". Сандалите са в категорията летни артикули, редом с чехлите и джапанките, обикновено ги купуваме преди сезона и ги носим два-три месеца. Тъй като това са дни, в които традиционно почиваме и си позволяваме по-неофициално облекло, тези иначе удобни обувки съвсем незаслужено са "принизени" до плажни стоки, заедно с хавлията и плажния крем. Сега ще разберем защо това не бива да е така.

Какво не знаем за историята на сандалите?

Едва ли има по-популярна обувка от сандалите в Древния свят. Следи от използването им има в Египет, Месопотамия, Финикия, Гърция, Рим, Тракия. Всички антични  средиземноморски култури много бързо откриват предимствата на леките отворени кожени обувки. Те не позволяват на крака да се запарва в горещия климат, като в същото време здравите подметки предлагат защита при ходене. Те се обуват бързо и лесно - предимство в мирното ежедневие на града, но и при военни действия или походи.

Кое е общото между Александър Македонски, Цезар, Аристотел и Моисей? Освен, че са ключови исторически фигури, почти сигурно е, че са носили сандали. Подобно разсъждение може да ви се струва прекалено, но сандалите са били толкова разпространени в древните общества, че са били задължителна част от облеклото на императори, царе и фараони, също както на занаятчии, търговци и роби. Те се изработват от кожа, като закопчаването е с кожени ленти, увивани около глезена. Металните катарами се появяват много по-късно. Всъщност, още с появата си, сандалите не са преставали да се носят от мъже и жени, от млади и стари. В последвалите столетия те отстъпват пред нови модели и типове обувки, но като цяло едва ли има друг толкова предпочитан вид.

Спортни или елегантни модели - защо мъжките сандали трябва да са част от гардероба на всеки джентълмен?

Причините да превърнете своите мъжки сандали в задължителна част от облеклото си, подобно на ризите или панталона, са наистина много. Ето най-важните:

- Те се проветряват лесно

Ако планирате много дейности на открито в топлото време, рискувате краката ви да се изпотят. Напъхате ли ги в чорапи и горещи маратонки, потта ще се абсорбира в обувките ви. Разбира се, има продукти, помагащи на маратонките ви да миришат по-добре, но сандалите изобщо не се нуждаят от тази допълнителна стъпка.

- Удобни са и се регулират лесно

Независимо дали търсите спортен модел или просто сандали за разходка край брега, удобството е първостепенен фактор. Докато маратонките или мокасините ограничават напасването на обувката по релефа на крака, сандалите се регулират лесно с едно пристягане на велкро лентата или на катарамата. При практикуване на летни спортове, това е ключово предимство.

- Те са еластични и леки

Сандалите са перфектната лятна обувка за ходене по пресечена местност или пясък. Техните подметки са достатъчно дебели, за да не нараняват ходилото при неравен терен. За разлика от чехлите и джапанките, носенето им дори продължително време не натоварва краката. Вашите мъжки сандали са отлично решение за носене в багажа - те са компактни и леки, не заемат място.

- Как да направим своя избор?

Лесен въпрос с очевиден отговор: ССС е мястото, където ви очаква огромно разнообразие от модели - спортни и елегантни. Можете да направите своя избор от сайта или в някой от физическите магазини. И в двата случая ще сте взели най-доброто решение. Спортни или стилни, сандалите ще са онзи аксесоар, който може да ви донесе самочувствието, което търсите.