Литва е изправена пред крайно решение - пълно затваряне на границата с Беларус

Моравецки и Науседа са изразили тревога, че ЧВК "Вагнер" може бъде използвана за провокации срещу Полша и балтийските страни

Гитанас Науседа

Гитанас Науседа

Президентът на Литва, Гитанас Науседа, не изключва пълното затваряне на границата с Беларус поради присъствието на бойци от ЧВК "Вагнер" на територията на съседната държава, предава "Фокус", цитирайки ТАСС.

На пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки след общо посещение на танковия полк "Сувалки", Науседа подчерта, че трябва да се обсъдят алгоритми за действие, включително затваряне на границата с Беларус, в координация между Полша, Литва и Латвия.

Полша също заяви възможността за пълна изолация на Беларус. Според Моравецки, в момента на територията на Беларус може да има около 4000 членове на ЧВК "Вагнер" или "малко повече".

И двамата държавни ръководители предупредиха, че ЧВК "Вагнер" може да бъде използвана за провокации срещу Полша и балтийските страни, както и на целия Източен фланг на НАТО или за изостряне на миграционната криза. Моравецки посочи, че вагнеровците "може да се дегизират [и да се представят] за нелегални мигранти, за да проникнат на територията на Полша и други страни от НАТО и да организират саботаж там... Затова разполагаме нашите войски в източната част на страната, за да укрепим източния фланг на НАТО и ЕС", обяви по-рано полският премиер, цитира "Фокус".