Литва увеличава разходите за отбрана до 3% от брутния си продукт

За следващата година разходите ще са 1.5 млрд. евро - 2,52 % от БВП

Президентът на Литва заяви, че Литва трябва да увеличи разходите си за отбрана до 3% от БВП, за да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО преди срещата на върха на НАТО, на която ще се обсъжда как да се противодейства на нарастващите заплахи за сигурността, породени от руската инвазия в Украйна.

Литва блокира транзита на стоки към Калининград съгласно санкциите на ЕС и това предизвика остра реакция от Кремъл.

Източните държави, които са по-близо до Русия, се стремят към по-големи постоянни подкрепления на тяхна територия, въпреки че може да им липсва инфраструктура за настаняването им.

Понастоящем Германия командва отряд на НАТО от около 1700 военнослужещи в Литва, който беше подсилен непосредствено след руското нахлуване през февруари.

Преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да отдели боеспособна бригада с около 3000 военнослужещи, която може да бъде разгърната бързо за защита на Литва, ако се наложи.

Науседа заяви, че се надява Литва да може да приеме бригадата до 2027 г., но само ако похарчи стотици милиони за изграждане на военни съоръжения за нейното настаняване.

"В инфраструктурно отношение не сме готови да разположим в Литва подразделение с размерите на бригада, защото тук няма инфраструктура за настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови", каза той вчера.

"В инфраструктурно отношение не сме готови да разположим в Литва подразделение с размерите на бригада, защото тук няма инфраструктура за настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови", каза той в сряда.

"Говорим за стотици милиони евро за тази цел. А това е и сериозна сума, която ми позволява да говоря за необходимостта от постигане на 3% разходи за отбрана през следващите години."

Литва е заделила за отбрана през следващата година 1,5 млрд. евро - 2,52 % от брутния вътрешен продукт на страната.

Другата балтийска република Естония очаква на срещата на върха на НАТО да бъдат определени допълнителни части за нейната отбрана, но те няма да бъдат базирани на нейна територия, заяви министър-председателят Кая Калас.

"Разполагаме с някои жилища (за войниците), но разбира се, трябва да инвестираме повече. И затова, като се има предвид нашият размер, затова смятам, че решението е някои от частите да бъдат разположени другаде". /БГНЕС, Ройтерс