Lockheed Martin: 7 български изтребители F-16 са в процес на производство

Встъпителният полет е планиран за по-късно през тази година

Компанията Lockheed Martin съобщи, че в момента 7 български самолета F-16 са в различни етапи на производство, а встъпителният полет на първия български F-16 Block 70 е планиран за по-късно през тази година.

Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната група за изтребители в Lockheed Martin, заяви: "България се сдобива с доказана, най-съвременна система за изтребители, която ще осигури десетилетия наред способности за сигурност през 21 век и оперативна съвместимост с НАТО. Гордеем се, че най-модерният F-16, произвеждан някога, ще подпомогне националната сигурност на България."

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев, българският посланик Георги Панайотов и началникът на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов посетиха производствената база на компанията в Грийнвил, за да се запознаят с напредъка в производството на бъдещия ни флот от изтребители.

„Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили.“ - отбеляза министър Тагарев по време на срещата.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. /БГНЕС