Британското разузнаване: Нисък боен дух и дисциплинарни наказания в руската армия, които Кремъл компенсира с численост

Британското военно разузнаване в ежедневния си доклад обсъжда морала на руските войски в Украйна, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Високият процент на изправените пред съда показва лошото състояние на морала в руската армия и нежеланието на някои нейни войници да се бият. Отказите говорят за недостатъчна подготовка, мотивация, както и за ситуация на повишен стрес, в която се намират руските войски по цялата фронтова линия, смятат от разузнаването.

На 25 август 2023 г. двама руски военнослужещи бяха осъдени на най-малко две години затвор от военен съд за отказ да изпълнят заповеди да се върнат на фронта в Украйна (както се изразява Министерството на отбраната на Обединеното кралство; не е ясно кой конкретен инцидент се споменава).

На 18 юли 2023 г. "Медиазона" (обявена за "чуждестранен агент" в Русия) писа, че почти 100 военни биват осъдени всяка седмица в Русия за отказ да воюват. Ако тази тенденция се запази, тогава за година те ще бъдат около 5200.

Въпреки че някои военни отказват да се бият и процентът на отпадналите поради бойни загуби също остава висок, Русия е много вероятно да компенсира, като изпрати голяма маса от лошо обучени войници на фронтовата линия.

След частичната мобилизация през септември 2022 г. Русия адаптира подхода си към войната, като разположи голям брой хора както в нападение, така и в отбрана, пише news.bg.

През първите месеци на пълномащабната инвазия в Украйна, според британското разузнаване, много руски командири не са обръщали достатъчно внимание на дисциплината. Ситуацията започнала да се променя през есента на миналата година, когато се появиха няколко "драконовски" инициативи, предназначени да повишат нивото на дисциплина във войските, участващи в нахлуването в Украйна. Тази тенденция се засили след оглавяването на обединеното командване от началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов.