Лондон призова Берлин да се откаже от „Северен поток-2“ в случай на руско нахлуване в Украйна

Елизабет Тръс

Елизабет Тръс

Правителството на Германия трябва да се откаже от пускането на газопровода „Северен поток-2“ в случай на нахлуване на Русия в Украйна, призова днес британският външен министър Елизабет Тръс.

„Силно съм обезпокоена от зависимостта на Европа от руския газ. Давам ясно да се разбере, че „Северен поток-2“ не трябва да бъде разрешен в случай на нахлуване в Украйна“, каза тя в интервю за телевизия Sky News.

Според Тръс, в момента Лондон „наблюдава много тревожни признаци за възможни събития“ в Украйна. Миналата седмица Форин офис препоръча на гражданите на Великобритания да се въздържат от пътуване в Украйна без неотложни причини. Днес стана ясно, че няколко служители на британското посолство в Киев напускат украинската столица заради нарастващата заплаха от страна на Русия.

„Работата на дипломатическото представителство на Великобритания в Украйна се осъществява в пълен обем. Нашето посолство работи и изпълнява всички необходими функции, но е важно да имаме готовност за всякакъв вариант за развитие на ситуацията“, отбеляза Тръс. Министърът подчерта, че Лондон продължава да подкрепя Киев и остава негов икономически и търговски партньор, включително като му доставя отбранително оръжие.

Британският външен министър отказа да коментира произхода на информацията, че Русия планира да доведе на власт в Украйна лоялно към себе си правителство че разглежда бившия депутат на Върховната Рада на Украйна Евгений Мураев за негов ръководител. "Не мога да навлизам в подробности за това как получаваме разузнавателните си данни", каза Тръс в отговор на искане на журналист от Sky News да изясни откъде идва информацията. "Публикуването на тази информация се дължи на намерението ни да привлечем вниманието към всякакви опити на Русия да повлияе на демокрацията, да дестабилизира Украйна, да извършва саботаж и операции под чужд флаг." /БГНЕС